​5 shenja se sistemi juaj imunitar është përkeqësuar

Periskopi.com Shëndeti

Sistemi ynë imunitar është një ushtri qelizash që luftojnë bakteret dhe viruset, në mënyrë që të jemi të shëndetshëm.

Shumë faktorë mund të “kërcënojnë” imunitetin – stresi, mungesa e gjumit, disa ilaçe dhe sëmundje të caktuara, por kur kjo të ndodhë, trupi e di se çfarë të bëjë.

Përveç kësaj, kur sistemi imunitar lufton diçka dhe kur rrezikohet, ai do t’ju dërgojë sinjale të ndryshme.

Ju jeni vazhdimisht të lodhur

Lodhja është një simptomë e zakonshme e disa sëmundjeve autoimune, ku për shkak të mosfunksionimit, sistemi imunitar sulmon indet dhe organet e shëndetshme. Gjendja autoimune është shkaktuar nga një sistem imunitar tepër aktiv, i cili sheh kërcënimin edhe atje ku nuk ekziston.

Sidoqoftë, lodhja, pa ndonjë arsye të dukshme – të tilla si një virus, ftohja, një virus tjetër, mungesa e gjumit ose shumë punë – mund të jetë një sinjal që sistemi imunitar po lufton për t’iu përgjigjur një kërcënimi.

Duart tuaja bëhen të bardha në të ftohtë

Problemet e qarkullimit të gjakut mund të lidhen me mosfunksionimin e sistemit imunitar. Nëse, për shembull, duart tuaja bëhen të bardha në të ftohtë, kjo do të thotë se nuk ka rrjedhje të mjaftueshme të gjakut, dhe kjo mund të ketë lidhje me disa kushte dhe çrregullime të sistemit imunitar.

Gjithashtu, kjo ndjeshmëri e tepruar ndaj të ftohtit mund të shfaqet në hundë, veshë, gishta. Quhet fenomeni Raynaud dhe mund të jetë një sinjal për disa sëmundje autoimune, përfshirë lupusin ose çrregullimet e gjëndrës tiroide.

Lëkura juaj është e kuqe dhe kruhet

Lëkura është një nga linjat e para të mbrojtjes kur patogjenët përpiqen të hyjnë në trup. Nëse lëkura juaj papritmas skuqet dhe kruhet, dhe nuk është skuqje, dermatit, reaksion alergjik… mund të ndodhë që lëkura juaj të reagojë ndaj kërcënimeve në mjedis.

Në atë rast sistemi imunitar lufton për të dalluar kërcënimin dhe reagon ndaj substancave plotësisht të sigurta si një kërcënim. Rezultati është pezmatimi i lëkurës dhe skuqja.

Shfaqen alergji të reja – ose ato të vjetrat zhduken

Kjo mund të jetë veçanërisht e rastit te njerëzit që kanë mungesë të imunitetit primar – një çrregullim i lindur në punën e sistemit imunitar.

Ndërsa sistemi imunitar dobësohet, reaksionet hiper-alergjike dobësohen gjithashtu që do të thotë se kur rrezikohet imuniteti, reaksionet alergjike janë gjithashtu të dobëta.

Nëse keni më pak reagime ndaj polenit në pranverë, ndaj të cilit jeni ndryshe alergjik dhe shpesh keni ftohje, kjo është një shenjë që imuniteti juaj nuk është në gjendjen më të mirë.

Infeksione të përsëritura

Janë të zakonshme te njerëzit që kanë çrregullime të mungesës së imunitetit, pasi trupi nuk mund të heqë qafe bakteret ose shkaktarët virale që shkaktojnë infeksionin. Si rezultat, infeksioni kthehet.

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, sigurisht që do të ishte e mençur të shihni një mjek dhe të kontrolloni se çfarë po e pengon sistemin tuaj imunitar të funksionojë siç duhet. Në ndërkohë, përpiquni të forconi imunitetin tuaj me një dietë të shëndetshme, aktivitet fizik, gjumë, por edhe duke mbajtur higjienën.

Shpërndaje në: