​Kompjuteri që lexon mendjen e njeriut! Eksperimenti në Helsinki zbulon atë që ne as nuk mund ta imagjinonim

Periskopi.com Tech & Auto

Studiuesit në Helsinki kanë zhvilluar një teknikë me të cilën një kompjuter modelon perceptimin vizual duke vëzhguar sinjale nga truri i njeriut. Në të vërtetë mund të thuhet më thjesht si kjo – kompjuteri po përpiqet të lexojë mendimet njerëzore, raporton Sciencedaily.

Teknika kombinon përgjigjet natyrore njerëzore dhe aftësinë e kompjuterit për të krijuar informacion të ri. Në eksperiment, pjesëmarrësve iu kërkua të shikonin imazhe të krijuara nga një kompjuter, dhe pasi njerëzit u përgjigjën, kompjuteri krijoi një imazh të ri bazuar në atë reagim, sipas sinjaleve të marra nga të anketuarit.

Prandaj, një kompjuter mund të krijojë një imazh krejtësisht të ri që përputhet me qëllimin njerëzor, domethënë mendimin, thotë Tuukka Ruotsalo, një studiues në Universitetin e Helsinkit dhe një profesor vizitor në Universitetin e Kopenhagës.

Shembulli i mësipërm është vetëm një nga përfitimet e mundshme të kësaj teknologjie të re. Ajo që do të ishte e dobishme nga ana sociale është fakti që kompjuterët mund ta përdorin këtë metodë për të përfshirë kreativitetin.

“Nëse dëshironi të vizatoni ose ilustroni diçka dhe nuk jeni të aftë, një kompjuter mund t’ju ndihmojë për këtë. Ju thjesht duhet të mbani shënim se në cilat detaje jeni përqendruar dhe të parashikoni se çfarë dëshironi të vizatoni,” thotë studiuesi Michiel Spape.

Shpërndaje në: