​Macron: Ballkani Perëndimor është i rëndësishëm në një kontekst sigurie

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Francës Emmanuel Macron deklaroi se Bashkimi Evropian duhet t’i jep një perspektivë të qartë evropiane Ballkanit Perëndimor, megjithëse ai nuk është në favor të zgjerimit pa reformuar BE-në dhe disa eurodeputetë kroatë thonë se pjesa e Evropës është e rëndësishme për Macron për arsye sigurie.

“Ne nuk duhet të distancohemi më nga Ballkani Perëndimor. Na duhet të na jepet një perspektivë e qartë për anëtarësimin në BE brenda një kohe të arsyeshme,” tha Macron në seancën plenare të mërkurën, duke shtuar se zgjerimi nuk është i mundur pa reformimin e Bashkimit Evropian.

Eurodeputeti kroat Tonino Picula (S&D/SDP) beson se Macron po kërkon vendin e tij në këtë arkitekturë sigurie të botës, veçanërisht të Evropës.

“Macron është i interesuar për gjithçka që është në një farë mënyre e dyshimtë nga aspekti i sigurisë së Evropës”, tha Picula për agjencinë kroate të lajmeve Hina.

Presidenti i grupit të punës të PE për Ballkanin Perëndimor shtoi se udhëheqësi francez ishte “i vetëdijshëm se nëse Evropa nuk mbush një vakum, dikush tjetër do ta mbushë”.

Ndërsa, eurodeputetja Zhelana Zovko (EPP/HDZ) është dakord se zgjerimi i Ballkanit Perëndimor është një çështje sigurie.

“Është kryesisht një sfidë sigurie nëse kjo zonë u lihet vendeve të treta që kërkojnë pozicionin dhe interesin e tyre strategjik atje dhe e lënë BE të ekspozuar ndaj shqetësimeve të sigurisë”, tha Zovko, bashkëraportuese për Instrumentin e Evropës Juglindore për Asistencën e Para-Aderimit ( IPA III), duke shtuar se zgjerimi “nuk do të ndodhë me asnjë çmim” dhe pa plotësuar të gjitha kushtet.

Franca zgjedh një president të ri në prill, kështu që Zovko argumenton se deklarata e tij duhet parë në një kontekst elektoral pasi shumica e francezëve nuk e shohin zgjerimin e afërt dashamirës të BE-së.

“Fakti është se ai theksoi se Evropa duhet të reformohet për të vazhduar zgjerimin” dhe se kjo tregon se “ky proces nuk do të ndodhë kaq shpejt”, tha Zovko për Hina.

Franca do të ketë një Presidencë specifike pasi përkon me zgjedhjet, kështu që shumica e ngjarjeve në Francë do të zhvillohen në tre muajt e parë të Presidencës për të shmangur përdorimin e tyre për qëllime parazgjedhore. Por eurodeputeti Picula beson se fjalimi i sotëm i Macron ishte gjithashtu parazgjedhor.

“Unë do të thosha se fjalimi i tij ishte kryesisht parazgjedhor, sepse ai foli në Strasburg, por ai ishte edhe pas Merkelit,” tha Picula, duke shpjeguar se Macron “përsëriti ambicien e tij për të qenë një politikan që do të ndikojë fuqishëm në profilizimin e BE-së në të ardhmen”.