14 qershori, Dita Botërore e Dhuruesve të Gjakut

Periskopi.com Lajme

Çdo vit më 14 qershor, organizata në mbarë globin festojnë Ditën Botërore të Dhuruesve të Gjakut. Një ngjarje kjo, që rrit ndërgjegjësimin për rëndësinë e dhurimit të gjakut. Nga trajtimet e plazmës te kërkimet dhe përdorimet urgjente, dhurimi i gjakut ka qenë një gurthemel i rëndësishëm që ka ndihmuar botën në disa raste.

Richard Lower ishte i pari që shqyrtoi dukurinë e dhurimit të gjakut me kafshë. Ai arriti të transfuzojë me sukses gjakun midis dy qenve pa efekte të dukshme të dëmshme.

Kjo dukuri u zhvillua ngadalë nga ajo pikë, duke thyer tabutë dhe duke u larguar nga eksperimentimi i kafshëve. Nga përparimi në teknologjinë e transfuzionit te Karl Landsteiner, që zbuloi sistemin e grupit të gjakut të njeriut ABO, për të përcaktuar më mirë donatorët, transfuzionet e gjakut u bënë shpejt një element kryesor në temat shëndetësore dhe fushën mjekësore.

Pas suksesit të Ditës Botërore të Shëndetit në vitin 2000, e cila u fokusua në dhurimin e gjakut dhe sigurinë e transfuzioneve, ministrat e shëndetësisë nga e gjithë bota bënë një deklaratë unanime në maj 2005, gjatë Asamblesë së 58-të Botërore të Shëndetësisë, për të caktuar Ditën Botërore të Dhuruesve të Gjakut si një ngjarje vjetore që mbahet çdo 14 qershor, duke zgjedhur ditëlindjen e Landsteiner për ta përkujtuar atë.

Në shkolla, institucione dhe vende pune vendosen pajisje gjaku. Njerëzit informohen dhe sigurohen se procesi i dhurimit të gjakut do të jetë i sigurt dhe mund të kontribuojë në shpëtimin e jetës së dikujt.

Dita Botërore e Dhuruesve të Gjakut synon të rrisë ndërgjegjësimin në lidhje me nevojën për dhurime të rregullta gjaku, e rëndësishme për të mbajtur industrinë shëndetësore me një furnizim të qëndrueshëm dhe për të festuar punën e palodhshme të profesionistëve mjekësorë që punojnë në kërkimin dhe zhvillimin për teknologjinë e re dhe përdorimet për dhurimin gjakun, si dhe ekipet mjekësore që përdorin gjak në baza të rregullta. Kjo ditë përdoret gjithashtu për të falënderuar donatorët për shërbimin dhe vendosmërinë e tyre për të shpëtuar jetë dhe për ta bërë botën një vend më të mirë.