42 vende që ndihmojnë Ukrainën vihen cak i spiunazhit rus

Periskopi.com Lajme

Kompania amerikane e informacionit Microsoft njoftoi sot se ka identifikuar “spiunazh strategjik” të hakerëve që punojnë për Rusinë në 42 vende që mbështesin Ukrainën.

Hakerët synojnë institucionet shtetërore, grupet e mendimit, kompanitë dhe organizatat humanitare.

“Që nga fillimi i luftës, shënjestrimi (aleatët e Ukrainës) nga Rusia ka qenë i suksesshëm në 29% të rasteve. “Shërbimet e inteligjencës ruse kanë intensifikuar depërtimin në rrjet dhe aktivitetet e spiunazhit kundër vendeve që janë aleate të Ukrainës”, tha presidenti i kompanisë Brad Smith.

Ai shtoi se gjatë ndërhyrjeve të suksesshme, hakerët vodhën të dhëna nga të paktën 25 për qind e tyre.

Pothuajse dy të tretat e vendeve të shënjestruara nga spiunazhi i hakerëve janë anëtarë të NATO-s.

Objektivi kryesor ishin Shtetet e Bashkuara, e ndjekur nga Polonia. Gjatë dy muajve të fundit, spiunazhi është intensifikuar ndaj Danimarkës, Norvegjisë, Finlandës, Suedisë dhe Turqisë.

Objektivi i spiunazhit ishin 128 organizata, gjysma e të cilave ishin institucione shtetërore, ndërsa 12 për qind e shënjestruar ishin organizata joqeveritare, më së shpeshti think tank ose organizata humanitare.

Objektivat e mbetura të spiunazhit ishin kompanitë e telekomunikacionit, kompanitë energjetike dhe ushtarake.

Raporti thekson se sistemet e mbrojtjes së Ukrainës në tërësi “dolën më të forta” se aftësitë e Rusisë dhe shton se një javë përpara pushtimit rus, Ukraina kaloi nga ruajtja lokale e të dhënave në serverët në institucionet shtetërore në ruajtjen “cloud” në qendrat e ruajtjes. Evropë.

“Që nga fillimi i luftës, operacionet e informacionit të Rusisë kanë rritur me sukses përhapjen e propagandës ruse me 216 për qind, nga të cilat 82 për qind në Shtetet e Bashkuara”, thuhet në raportin e Microsoft.