7 ndryshime të papritura që ndodhin në trupin e gruas pas lindjes së fëmijës

Periskopi.com Zoya

Jeta e një gruaje ndryshon në mënyrë drastike pas lindjes sepse ajo duhet të mbajë përgjegjësi si për veten ashtu edhe për fëmijën e saj. Ndryshime të mëdha ndodhin në trupin e një nëne të re. Shkencëtarët pohojnë se një pjesë e qelizave të foshnjes së porsalindur mund të qëndrojnë në trupin e nënës për gjithë pjesën tjetër të jetës së saj. Por, veçmas kësaj karakteristike, ekzistojnë plot shtatë ndryshime interesante dhe të papritura që ndodhin në trupin e femrës pas lindjes së fëmijës. Mësojini edhe ju!

Zëri ndryshon

Zëri i një gruaje që lind një fëmijë ndryshon! Bëhet më i ulët dhe më monoton. Ky është përfundimi që vjen nga shkencëtarët e Universitetit të Sussex. Një vit pas lindjes, zëri i një gruaje kthehet në frekuencën fillestare. Studiuesit thonë se këto ndryshime shkaktohen nga ndryshimet hormonale. Kjo për shkak se niveli i hormoneve seksuale zvogëlohet në mënyrë drastike pas lindjes dhe kjo mund të ndikojë në kordat vokale.

Ankthi rritet
Nënave të reja shpesh u thuhet se duhet të qëndrojnë të qeta dhe paqësore, megjithatë, e vërteta është se kjo është e pamundur. Zakonisht, një grua që lind një fëmijë bëhet më e frikësuar dhe e shqetësuar për çdo gjë kur fëmija është duke qarë, nëse foshnja është duke fjetur shumë, nëse foshnja nuk po fle, etj. Por kjo është normale. Nuk është gruaja që është shumë nervoze, por më tepër hormoni oksitocin që vazhdon të rrisë nivelin e ankthit. Oksitocina fillon të sekretohet intensivisht menjëherë pas lindjes. Prandaj, nënat e reja do të duhet të përshtaten me faktin se ato do të ndihen sikur po çmenden për shkak të ankthit të tyre menjëherë pas lindjes së fëmijës së tyre.

Truri punon më mirë

Shkencëtarët kanë pikasur se gratë bëhen më të mençura pas lindjes. Truri bëhet më i madh në mënyrë që të plotësojë nevojat e jo vetëm pronarit të saj, por edhe nevojave të foshnjës. Kjo është arsyeja pse nënat e reja mund të jenë punonjëse më të mira se koleget e tyre që nuk kanë fëmijë. “Të jesh në gjendje të jesh më efikas në vendimmarrjen tënde, duke qenë emocionalisht elastike, ndoshta duke qenë në gjendje të angazhohesh në strategji të ndryshme për të zgjidhur një problem. Kjo tingëllon si një ekzekutiv i mrekullueshëm apo menaxher i mirë”, thotë Kelly Lambert që studion trurin gjatë dhe pas shtatzënisë.

Trupi bëhet gati për një shtatzëni të re

Lidhja fizike që një foshnje ka me nënën e saj nuk ndalet pas lindjes. Shkencëtarët nga Universiteti i Alberta në Kanada zbuluan se qelizat e foshnjave mund të qëndrojnë dhe të funksionojnë në trupin e gruas. Hulumtuesit erdhën në përfundimin se qelizat e fëmijës mund të depërtojnë përmes pengesës placentare në trupin e nënës dhe të vazhdojnë të funksionojnë atje.

Një lidhje me foshnjën formohet në nivel fizik

Lidhja fizike që një foshnje ka me nënën e saj nuk ndalet pas lindjes. Shkencëtarët nga Universiteti i Alberta në Kanada zbuluan se qelizat e foshnjave mund të qëndrojnë dhe të funksionojnë në trupin e gruas. Hulumtuesit erdhën në përfundimin se qelizat e fëmijës mund të depërtojnë përmes pengesës placentare në trupin e nënës dhe të vazhdojnë të funksionojnë atje.

Trupi ripërtërihet

Kjo është e gjitha për shkak të gjakut të fetusit. Ajo fillon proceset e rigjenerimit në trupin e nënës. Qelizat embrionale ndihmojnë një grua shtatzënë për të shëruar plagët dhe madje mund të parandalojë dhe të shërojë sëmundje serioze. Përveç kësaj, shtatzënia mund të zgjasë jetën, por kryesisht në rastet kur shtatzënia ndodh në moshë më të vonë në jetë. Shkencëtarët zbuluan se gratë që kishin fëmijë në një moshë më të vjetër jetonin më gjatë se të tjerët.

Rreziku i kancerit zvogëlohet
Mekanizmi që mbron gratë nga disa lloje të kancerit “kalon” pas lindjes në trupin e një gruaje. Për shembull, gratë që lindin foshnjat e tyre në një moshë më të vogël, kanë një rrezik më të ulët të marrjes së kancerit të vezoreve dhe të endometriumit. Rreziku zvogëlohet me çdo shtatzëni të plotë. Vajzat që u bënë nëna para moshës 25 vjeç janë më pak të ndjeshme ndaj kancerit të gjirit.

Shpërndaje në: