A e dini sa njerëz vdesin dhe lindin çdo vit?

A e dini sa njerëz vdesin dhe lindin çdo vit?

Ndryshimet në popullsinë e botës përcaktohen nga dy faktorë: numri i njerëzve që vijnë në jetë dhe ata që vdesin, dhe nëse po pyesni veten, njerëzit që jetojmë në planet vitet e fundit janë rritur shumë në krahasim me shekullin e kaluar.

Vetëm mendoni se në vitin 1900 kishte më pak se 2 miliardë njerëz në Tokë, ndërsa në vitin 2023, popullsia e botës është rreth 8045311488.

Sa bebe lindin çdo vit?

Grafiku i mëposhtëm tregon numrin vjetor të lindjeve që nga viti 1950 dhe përfshin parashikimin e bërë nga Kombet e Bashkuara deri në fund të shekullit. Në vitin 2022 kishte 133.99 milionë lindje krahasuar me vitin 1950 ku numri i lindjeve arriti në 92.08 milionë.

Grafiku i mëposhtëm tregon numrin vjetor të lindjeve nga viti 1950 deri në vitin 2021.

Sa njerëz vdesin çdo vit?

Në vitin 2022 u regjistruan 67.1 milionë vdekje. Popullsia e botës atëherë u rrit me 65.81 milionë.

Grafiku më poshtë tregon numrin vjetor të vdekjeve nga 1950-2021.

Ndërsa numri i vdekjeve i afrohet numrit të lindjeve, rritja e popullsisë globale parashikohet të bëhet një gjë e së kaluarës, duke llogaritur përafërsisht 130-140 milionë lindje çdo vit në dekadat e ardhshme.

Shpërndaje në: