A mund të diagnostikohem me çrregullim bipolar më vonë gjatë jetës?

Periskopi.com Zoya

Çrregullimi bipolar është një çrregullim mendor që karakterizohet nga ndryshimet ekstreme të humorit. Këto ndryshime në humor variojnë nga mania, ose ngazëllimi ekstrem, te depresioni. Çrregullimi bipolar shpesh shfaqet në adoleshencën e një personi dhe në fillim të të 20-ave, por tani ka një vëmendje në rritje ndaj atyre që diagnostikohen më vonë në jetë.

Përcaktimi i çrregullimit bipolar

Çrregullimi bipolar ndikon në gjendjen tuaj mendore. Mund të shkaktojë episode të manisë dhe depresionit. Këto episode mund të kenë një ndikim negativ në të gjitha aspektet e jetës.

Dikush me çrregullim bipolar mund të jetë në një gjendje gëzimi ekstrem ose dëshpërimi ekstrem. Këto episode mund të ndryshojnë aftësinë për të funksionuar. Kjo, nga ana tjetër, mund ta bëjë të vështirë ruajtjen e marrëdhënieve të shëndetshme, ruajtjen e vendeve të punës dhe të jetuarit e një jete të qëndrueshme.

Studiuesit nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton çrregullimin bipolar ose pse ai prek vetëm disa njerëz. Gjenetika, funksionimi i trurit dhe mjedisi janë faktorë që mund të kontribuojnë në këtë çrregullim.

Diagnostikimi i çrregullimit bipolar te të rriturit

Dikur besohej se çrregullimi bipolar “zvogëlohej” gjatë gjithë jetës. Ky besim ka të ngjarë të jetë shkaktuar nga prevalenca e diagnozave të çrregullimeve bipolare tek adoleshentët dhe të rinjtë.

Hulumtimet e tanishme e konsiderojnë çrregullimin bipolar që fillon në moshën 50 vjeç ose më vonë si çrregullimin bipolar me fillimin e vonë. Midis 5 dhe 10% e njerëzve me çrregullim bipolar janë të paktën 50 vjeç kur shfaqin për herë të parë simptomat e manisë ose hipomanisë.

Mund të jetë e vështirë për të diagnostikuar saktë simptomat e çrregullimit bipolar tek të rriturit. Simptomat shpesh ngatërrohen me kushte të tjera. Simptomat si psikoza, shqetësimi i gjumit dhe agresiviteti mund të ngatërrohen me çmenduri ose çrregullim depresiv.

Ndodh që episodet maniake të cilat fillojnë vonë mund të lidhen me goditjet në tru, demencën ose hipertiroidizëm.

Nëse jeni të shqetësuar se ju ose një i afërm keni çrregullim bipolar, është e rëndësishme të flisni me mjekun. Njerëzit e të gjitha moshave mund të kenë çrregullim bipolar. Mos i eliminoni ndryshimet e theksuara të humorit si shenjë e plakjes.