Alarmohet Serbia: Vjet kishin numrin më të lartë të vdekjeve që nga Lufta e Dytë Botërore

Periskopi.com Lajme

Sipas numrit të të vdekurve, viti i kaluar ka qenë më i keqi për Serbinë që nga Lufta e Dytë Botërore, ku  sipas statistikave, kanë ngjarë 200 viktima në një ditë, pra gjithsej 136 mijë veta përgjatë krejt 2021’ës.

Rritje të lehtë ka pasur  numri i të porsalindurve , prej 62 mijë e 62, por kjo nuk e ka ulur numrin e vdekjeve, ndër më të mëdhatë në dekadat e fundit, transmeton Periskopi.

Këshilltari shkencor në Institutin e Shkencave Sociale, demografi Vladimir Nikitoviq thotë për H1 se epidemia e koronavirusit është një shkaktar kyç për shifra të tilla, por që prej 60 vitesh është një numër të pamjaftueshëm lindjesh.

“Nga ana tjetër, ndikimi i kurorës do të kalojë dhe vdekshmëria do të bjerë. “Shumë shpejt pas përfundimit të pandemisë, popullsia e Serbisë do t’i kthehet tendencave para saj… Nuk mund të ëndërrojmë për miliona njerëz që kishim më parë, por mund të ndikojmë në cilësinë e jetës dhe ky duhet të jetë fokusi kryesor në e ardhmja”, tha demografi Dan drejtpërdrejt në TV N1.

Ai thekson se sot jetëgjatësia është zgjatur dhe se në rrethana të tilla duhet të punohet për përmirësimin e gjendjes shëndetësore, për cilësinë më të mirë të jetës në pleqëri, por edhe për masat për uljen e emigrimit.

“Ne nuk kemi pothuajse asnjë strategji për këtë çështje”, paralajmëron Nikitoviq.

Ai thekson se arsyet ekonomike nuk janë të vetmet arsye për uljen e natalitetit.

“Nuk janë vendimtare, por sigurisht janë në një vend tjetër”, thotë demografi, duke shtuar se të gjithë faktorët e tjerë në sferën socio-psikologjike quhen joekonomikë.

Ai thekson se problemi në Serbi është një disproporcion i theksuar rajonal në zhvillim, dhe kjo reflektohet në një mënyrë pothuajse të pabesueshme sa i përket demografisë, duke theksuar se qytetet janë shumë më të zhvilluara se zonat rurale, gjë që ndikon në natalitetin./PERISKOPI/