Amerika do t’ua ndalojë hyrjen disa afganëve që janë në Kosovë

Amerika do t’ua ndalojë hyrjen disa afganëve që janë në Kosovë

Administrata e Biden po përgatitet të hënën të njoftojë disa afganë që janë duke pritur në një bazë të ushtrisë amerikane në Kosovë se do t’u ndalohet hyrja në Shtetet e Bashkuara, thanë dy zyrtarë të administratës për Axios.

Përcaktime të tilla formale mund të prekin deri në 16 refugjatë në kampin Bondsteel në Kosovën lindore. Është hera e parë që administrata Biden ka refuzuar afganët që janë strehuar atje për verifikim shtesë përpara se t’u lejohet hyrja në SHBA.

Përcaktimet rrjedhin nga shqetësimet e sigurisë, ose identifikimi i lidhjeve të mundshme me talibanët ose organizatat terroriste.

Departamenti i Shtetit po shqyrton dy opsione që afganëve t’u refuzohet hyrja, sipas burimeve me njohuri të drejtpërdrejta për planet.

Njëra, të punojë me talibanët për të lehtësuar kthimin e tyre në Afganistan.

Së dyti, bindja e vendeve tjera që t’i pranojnë ato.

Një zëdhënës i Këshillit të Sigurisë Kombëtare i tha Axios të gjithë afganët që u larguan mes tërheqjes kaotike të SHBA nga Kabuli gushtin e kaluar “duhet së pari t’i nënshtrohen një procesi shqyrtimi dhe verifikimi me shumë shtresa, rigoroz”.

Ky proces fillon jashtë shtetit dhe kryhet nga profesionistë të inteligjencës, zbatimit të ligjit dhe kundër terrorizmit nga Departamenti i Mbrojtjes dhe i Sigurisë Kombëtare; Byroja Federale e Hetimit (FBI); Qendra Kombëtare Kundër Terrorizmit (QKTC); dhe partnerë shtesë të Komunitetit të Inteligjencës, tha zëdhënësi.

Ai shtoi: “Ndërsa shumica dërrmuese e evakuuarve afganë janë pastruar përmes këtij procesi, numri i vogël i individëve që janë mohuar janë shembuj të sistemit që funksionon saktësisht siç duhet.”

“Të gjithë këtu janë duke pritur për leje,” i tha Axios me telefon nga Kampi Bondsteel të dielën, Mohammad Arif Sarwari, i cili punoi me CIA për të larguar talibanët dhe më pas shërbeu si shef i inteligjencës afgane.

“Ne menduam ndoshta tre muaj ose gjashtë muaj – por jo nëntë muaj”, tha ai. “Ekipi i vettingut na ka intervistuar, ndoshta pesë apo gjashtë herë”, tha ai. “Ne nuk jemi të lirë; nuk mund të dalim jashtë.”

Disa afganë janë ankuar për shëndet të dobët dhe kushte të ngushta në kamp, ​​ka raportuar Wall Street Journal.

Ndërsa Kabuli po binte vitin e kaluar, më shumë se 100,000 afganë – duke përfshirë shumë që punonin për qeverinë e SHBA-së dhe luftuan kundër Talibanëve – u larguan nga vendi i tyre.

Rreth 76,000 u lejuan të hyjnë në SHBA. Departamenti i Shtetit po punon për t’i dhënë shumë prej tyre statusin e imigrimit afatgjatë.

Disa “raste të dyshimta” që ikën – duke përfshirë afganë me lidhje të mundshme me organizatat terroriste – u dërguan, së bashku me anëtarët e familjeve të tyre, në kampin Bondsteel i cili tani strehon rreth 100.

SHBA-ja ka bërë marrëveshje me qeverinë e Kosovës për t’i strehuar ata për 365 ditë, në mënyrë që të mund të kontrollohen. Sipas kësaj marrëveshjeje, disa nga afganët të cilëve u është mohuar hyrja në SHBA do të duhet të largohen nga Kosova deri në shtator.

Departamenti i Shtetit planifikon të informojë qeverinë e Kosovës për përcaktimin e saj përfundimtar të hënën.

Ai gjithashtu do të informojë afganët të cilëve u është mohuar hyrja për statusin e tyre të ri.

Rreth 16 prej rasteve të vështira të Camp Bondsteel ishin parashikuar t’u mohohej hyrja në SHBA, tha një burim me njohuri të drejtpërdrejta të planeve për Axios. Një i dytë tha se numri i mohimeve të përfunduara ishte në një shifër të lartë.

Jo çdo refugjat afgan në Bondsteel do të informohet për statusin e tyre të hënën, duke u dhënë atyre që nuk marrin fjalë të menjëhershme disa shpresë se mund të jenë ende të liruar për hyrje në SHBA.

Në shkurt, SHBA deportoi afganin e parë në Afganistanin e kontrolluar nga Talibanët.

Kjo lëvizje erdhi si rezultat i një dosje penale të zbuluar pasi refugjati mbërriti në SHBA.

 

 

Shpërndaje në: