Banka Botërore ende në dilemë për Termocentralin e Kosovës

Banka Botërore ende në dilemë për Termocentralin e Kosovës

‘’Banka Botërore, do të marrë një vendim nëse do të mbështesë projektin e energjisë në Kosovë, vetëm atëherë kur janë kryer të gjitha analizat përkatëse mjedisore, sociale dhe teknike. Konsultime janë duke u mbajtur me publikun derisa dhe Bordi i Bankës dhe aksionarët e saj kanë dhënë konsideratë të duhur projektit të tyre’’ shkruan Birn.

Banka më tej ka shkruar se ajo është e angazhuar për të ndihmuar Kosovën për të zgjidhur mungesën e saj të energjisë përmes një strategjie gjithëpërfshirëse ku hyn rritja e efikasitetit të energjisë, zhvillimin e energjisë së rinovueshme, integrimin e Kosovës në tregjet e energjisë së rajonit si dhe mbështetjen e gjeneratës së re të energjisë që është më se e besueshme dhe më e përballueshme për qytetarët.

Ajo më herët ka pohuar se Contour Global kishte propozuar për të investuar një të tretën e parave të nevojshme për projektin, vlerësuar në 1.4 miliardë euro, ndërsa pjesa tjetër do të vijë nga institucionet financiare ndërkombëtare dhe huadhënësve të tjerë.

Roli i Bankës Botërore, në marrëveshje ishte e lidhur me një kredi, por mbetet e paqartë se sa pritej banka për të investuar.

Blerand Stavileci, ministër i Kosovës për Zhvillim Ekonomik, i tha BIRN-it se Kosova kishte siguruar mbështetjen e bankës dhe se marrëveshjet përfundimtare do të nënshkruhen brenda një muaji, ndërkohë që puna ndërtimore do të fillojë vitin e ardhshëm.

Megjithatë, Contour Global i tha BIRN-it se shumë çështje duhet të sqarohen para se marrëveshjet të jenë nënshkruar.

“Në këtë shkallë të projekteve, ka shumë çështje që duhet të sqarohen dhe të vendoset. Kjo përveç kësaj, do të sigurojë zbatimin e suksesshëm të projektit “, ka shtuar Contour Global.

Aktualisht Kosova ka dy termocentrale, Kosova A, e ndërtuar në vitin 1962, dhe Kosova B, e ndërtuar në vitin 1984.

Fabrikat e vjetruara dhe mirëmbajtja e dobët e tyre kanë çuar në mungesa të energjisë që ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e shumë njerëzve që jetojnë në afërsi të tyre, si dhe përdoruesit e pushtetit që gjenerojnë.

Qeveria do të ndërtojë dy fabrika të reja në total, secila gjeneruar 300 MW, dhe çmimi i secilit pritet të arrijë deri në 1.4 miliardë euro.

Konsorciumi Kosovar për Shoqëri Civile për Zhvillim të Qëndrueshëm, KOSID, Organizata jo qeveritare e Kosovës, e ka akuzuar qeverinë për mungesë të transparencës gjatë këtij projekti duke u ankuar për mungesë të informacionit, përcjellë Klan Kosova.

Shpërndaje në: