Çfarë do të thotë kur një lyth kruhet? Kush është në rrezik më të lartë për t’u prekur nga kanceri i lëkurës?

Çfarë do të thotë kur një lyth kruhet? Kush është në rrezik më të lartë për t’u prekur nga kanceri i lëkurës?

Çdo ndryshim i pazakontë në lëkurë ose lyth kërkon një ekzaminim të detajuar nga dermatologu

Jemi pranë vapës skëterrë dhe çdo errësim i lëkurës nënkupton dëmtime të vogla ose të mëdha të lëkurës nga dielli.

Çdo skuqje tregon se lëkura është djegur, kurse shfaqja e flluskave rrit mundësinë e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Dhe çfarë do të thotë kur lythat kruhen dhe a është e rrezikshme?

Melanoma është një kancer i lëkurës që mund të shfaqet në një lyth tashmë ekzistues ose në lëkurë të pandryshuar. Mund të shfaqet në çdo pjesë të lëkurës, mukozës, madje edhe në thonj ose në sy, zakonisht me ngjyrë kafe ose të zezë.

Ajo që mund të bëjmë është të monitorojmë ndryshimet e lëkurës të paktën një herë në muaj. Çdo ndryshim i pazakontë në lëkurë ose lyth kërkon një ekzaminim të detajuar nga një dermatolog, transmeton Telegrafi.

Pse është kaq i rëndësishëm të bëni vetë një ekzaminim? Sepse në fazat e hershme, ky lloj kanceri është plotësisht i shërueshëm, ndërsa qelizat kancerogjene nuk i kanë përfshirë indet e thella të lëkurës, gjë që e vështirëson shërimin.

Vëmendje duhet t’i kushtohet skajeve të lythave, ndryshimeve të pigmentit dhe madhësisë. Ky lloj i melanomës është më i zakonshëm te vajzat për shkak të rritjes së ekspozimit në diell.

Gjithashtu, në popullatën në rrezik për t’u prekur nga ky kancer janë personat që kanë pasur djegie nga dielli në fëmijëri. Për personat që kanë një numër të madh nishanesh, rekomandohet kontrolli rutinë i gjendjes së nishaneve të paktën një herë në vit. Në rastin e nishaneve, mund të ketë kruajtje ose gjakderdhje.

Përdorimi i rregullt i produkteve me SPF zvogëlon shanset me 50 për qind

Do të ishte mirë të kufizohej koha e qëndrimit në diell, sidomos nga ora 10 e mëngjesit deri në 14:00, kur rrezet e diellit janë më intensive, këshillohet të vishni rroba që mbulojnë lëkurën e ekspozuar në diell, si p.sh. këmisha me mëngë të gjata , pantallona, syze dielli dhe kapele me strehë të gjerë, përdorni kremra me spektër të gjerë me SPF 15 ose më shumë, rregullisht dhe sipas udhëzimeve, zgjidhni krem me SPF të paktën 15. Rekomandohet 30 deri në 50. Kremi me spektër të gjerë mbron nga rrezatimi UV nga i cili duhet të mbroni veten, kanceri i lëkurës UVA dhe UVB.

Kremi aplikohet të paktën çdo dy orë dhe më shpesh nëse dikush djersitet ose pasi ka dalë nga uji. Kremi duhet të aplikohet të paktën 15 minuta para se të dilni jashtë. Kjo lejon që kremi kundër diellit të ketë kohë të mjaftueshme për të ofruar përfitim maksimal.

Shumë e rëndësishme është edhe sasia e kremit të përdorur, e cila duhet të jetë e mjaftueshme për të mbuluar të gjithë fytyrën dhe trupin, duke shmangur sytë dhe gojën.

Melanoma: Kush rrezikohet më shumë nga shfaqja e saj?

Preparatet për mbrojtjen nga dielli prodhohen në formë spreji, losionesh ose kremrash.

Është e rëndësishme të theksohet se për qëllimin e aplikimit të duhur të preparateve mbrojtëse nga dielli, është e nevojshme të aplikohet 15 minuta para ekspozimit në diell dhe të rinovohet çdo dy orë, megjithatë, asnjë nivel i mbrojtjes SPF nuk e mbron lëkurën 100 për qind, prandaj është e nevojshme veproni me përgjegjësi në diell. /Telegrafi/

Shpërndaje në: