Çfarë është më së miri në dimër – lëvizje me të gjitha rrotat me gomat “katër sezonale” apo me rrota të përparme me goma dimri?

Periskopi.com Tech & Auto

Me ardhjen e dimrit, ne i rikthehemi debatit të përjetshëm se cilat goma dhe grupe motorike janë më të përshtatshmet për të kapërcyer pengesat e dimrit.

Është një debat që ndonjëherë mund të bëhet shumë “i nxehtë”, pavarësisht motit të ftohtë. Këtë herë, tema është krahasimi i lëvizjes me të gjitha rrotat dhe ato të përparme.

Është e qartë se lëvizja me të gjitha rrotat do ta transferojë më mirë fuqinë në tokë, por përshpejtimi është vetëm një pjesë e udhëtimit. Kthimi dhe ndalimi janë çështje shumë më të rëndësishme në dimër, dhe ndërsa ngasja 4×4 mund të ofrojë disa avantazhe në kthesat, frenimi nuk është gjithashtu shumë i rëndësishëm.

Këtu vijmë te pyetja kryesore: a është më mirë të ngasësh një veturë me të gjitha rrotat në kushte dimërore dhe goma të mira për të gjitha stinët (gjithë sezonin), apo ndoshta fituesi është lëvizja e përparme e kombinuar me dimrin?
Jonathan Benson nga kanali YouTube Tire Reviews u përpoq t’i përgjigjet kësaj pyetjeje duke krahasuar dy Mini Countrymans S, njëri prej të cilëve përdor një sistem me të gjitha rrotat. Ajo veturë lëviz me gomat Goodyear Vector 4Season Gen 3 gjatë gjithë sezonit, ndërsa versioni me rrota të përparme ka goma Goodyear UltraGrip Performance + dimër.

Në testin e tij, Benson krahasoi përshpejtimet në një sipërfaqe të sheshtë dhe në një kodër, frenimin, një rreth në dëborë dhe trajtimin e këtyre dy veturave.

Mini me lëvizje me të gjitha rrotat fiton me siguri në terrene të sheshta dhe kodra, megjithatë, avantazhet e lëvizjes me të gjitha rrotat mbarojnë këtu. Në testin e frenimit, Mini me lëvizje në rrota të përparme ndaloi vetëm më shpejt, megjithëse ky nuk është një ndryshim i madh, kur bëhet fjalë për ndalimin urgjent, mund të thotë shumë.
Për sa i përket trajtimit, Mini me rrota të përparme në gomat e dimrit ishte pak më i drejtpërdrejtë se homologu i tij 4×4, megjithëse ndryshimi është gjithashtu minimal. Është e qartë se një veturë me të gjitha rrotat dhe gomat e dimrit do të “sundonte dimrin”.

Nga ana tjetër, performanca e veturave me të gjitha rrotat dhe gomave për të gjitha stinët është relativisht afër një automjeti me rrota të përparme dhe gomave të dimrit, të paktën kur bëhet fjalë për Goodyear.

Prapëseprapë, gomat me rrota të përparme dhe ato të dimrit dolën pak më shumë se gomat e lëvizjes me të gjitha rrotat dhe gomat për të gjitha stinët. /Telegrafi/