Çfarë i ndodhi Tokës këtë javë pasi Dielli ka lëshuar rrezatim të fuqishëm?

Çfarë i ndodhi Tokës këtë javë pasi Dielli ka lëshuar rrezatim të fuqishëm?

Këtë javë Dielli lëshoi një rrezatim elektromagnetik mjaftushëm të fuqishëm për të shkaktuar ndërprerjen e valëve të radios në Tokë, dhe sipas raporteve kjo gjë ndodhi.

Ky event astronomik u fotografua nga Observatori i Dinamikave Solare të NASA. Në foto dallohej një vezëllim i madh në pjesën e sipërme të djathë të Diellit. Ky shpërthim i rrezeve u klasifikua si X1.O, klasifikimi më i lartë i këtij lloji të eventit. Sipas të dhënave ky event e pati kulmin e tij në 2 Korrik.

Këto lloj rrezatimesh shkaktojnë probleme në valët e radios të cilat mund të çojnë edhe në një ndërprerje totale të tyre.

Sipas Qendrës të Motit dhe Hapësirës në Amerikë, valët e radios u ndërprenë për një periudhë kohore prej 30 minutash në pjesën perëndimore të SHBA dhe Oqeanit Paqësor.

Aktivitete të tilla të diellit janë rritur muajt e fundit. Agjensioni informativ CBS paralajmëron se këto evente mund të vazhdojnë të kenë ndikim në komunikimet me radio dhe internet dhe të shkaktojnë probleme në sistemet që varen nga to.

Shpërndaje në: