Cili automobil është më i pranueshmi ekologjikisht?

Shumëkush mendon se automobilat elektrik janë më të pranueshëtm sesa ata me djegie të brendshme apo hibrid, por a është vërtetë kështu?

Periskopi.com Tech & Auto

Auto-klubi gjerman ADAC ka realizuar një eco test për vitin 2021, ku ka analizuar pranueshmërinë ekologijike të 112 modeleve të automobilave. Testimi ka përfshirë automobilat me motora dizell dhe benzin, ata me gaz të lëngët (LPG), elektrik, dhe me gaz natyror të komprimuar (CNG).

Gjatë testimeve ADAC ka matur shpenzimin e karburantit dhe emitimin e gazërave (monoksid karbonin, oksidet e azotit dhe dioksid karbonin). Më rëndësi është të përmendet se, përveç kësaj, u analizua edhe ndotja që rezulton nga prodhimi i karburantit të caktuar.

Po ashtu, në rastin e automobilave elektrik, ADAC ka marrë parasysh emimin e elektranave gjagë pridhimit të energjisë, duke i marrë si referenca miksin aktual energjetik në Gjermani dhe shpenzimin mesatar të energjisë elektrike të modeleve të caktuara gjatë testimit.

Pas mbedhjes finale të poenave, automobilat u ranguan sipas numrit të yjeve (1-5 yje). Është int autombila elektrik, hibrid dhe as që përdorin gaz të lëngët nuk kaluan fare mirë, ngase fituan vetëm dy yje ose vetëm një yll.

Nga ana tjetër, automobilat me CBG u dëshmua si më të pranueshmit nga aspekti ekologjik.

Në vazhdim po ju sjellin vetëm listën e 10 më të mirëve – me nga 5 yje (përderisa ndër më të këqinjët- më nga 1 yll – u radhitën: Subari Impreza, Hunday Santa Fe, Subaru Outback, Kia Sorento, Opel Grandland, Subaru Forester, Ford Mustang Fastback, etj)

Foto: Seat promo

Nr. Modeli Lloji i motorit/karburantit Nr. pikave
1. Seat Leon 1.5 TGI Gaz natyror i komprimuar 103
2. VW Golf 1.5 TGI Gaz natyror i komprimuar 102
3. Hyundai Kona Electro (64 kWh) Elektrik 101
4. Fiat 500e Cabrio (42 kWh) Elektrik 99
5. Renault Twingo Electric Elektrik 98
6. Polestar 2 Long Range Elektrik 95
7. Opel Corsa-e Elektrik 94
8. Toyota Mirai Qeliza hidrogjeni 93
9-10. Suzuki Swace 1.8 Hybrid Hibrid 90
9-10. Toyota Yaris 1.5 Hybrid Hibrid 90