Del hajn kryeministri i Luksemburgut: I del plagjiaturë krejt tema e diplomës, përveç 2 faqeve

Periskopi.com Lajme

Kryeministri i Luksemburgut, Xavier Bettel, ka pranuar se teza e tij universitare “duhej të ishte bërë ndryshe” pasi një hetim mediatik arriti në përfundimin se vetëm dy nga 56 faqet e veprës nuk ishin plagjiaturë.

Sipas gazetës, reporter.lu, Bettel kishte hequr tre të katërtat e tekstit, duke e përshkruar atë si “një grumbull mbresëlënës pasazhesh të kopjuara që nuk i plotëson kërkesat zakonore të akademisë”.

Bettel, i cili ka qenë kryeministër që nga viti 2013, tha se teza ishte më shumë se 20 vjeç dhe e shkruar me një ndërgjegje të pastër. Por “nga këndvështrimi i sotëm, po, ndoshta duhet të ishte bërë ndryshe”, tha ai.

Bettel tha se kishte besim të plotë në Universitetin e Lorenës në Francë për të vlerësuar nëse puna i përmbushte standardet e saj në atë kohë dhe se ai do të “pranonte natyrshëm” vendimin e tij, edhe nëse kjo nënkuptonte tërheqjen e kualifikimit të tij.

Sipas Reporter.lu, teza e quajtur “Drejt një reforme të mundshme të sistemeve të votimit në Parlamentin Evropian, përmbante pasazhe të gjata teksti që ishin hequr pa u atribuar nga dy libra, katër faqe interneti dhe një artikull shtypi.

Ai tha se vetëm “disa paragrafë në hyrje” dhe “një përfundim po aq i shkurtër” nuk ishin kopjuar me shumicë, duke çuar në një ushtrim të plagjiaturës “të pashembullt në shtrirjen e tij” – një vendim që ai tha se ishte konfirmuar nga ekspertë të pavarur.

Plot 20 faqe të tezës u hoqën drejtpërdrejt nga faqja e internetit të Parlamentit Evropian në kundërshtim me një paralajmërim të qartë për të drejtat e autorit, me nëntë të tjera të marra nga një raport i vitit 1998 nga një eurodeputet grek dhe pasazhe të mëtejshme të kopjuara nga një tekst standard hyrës mbi institucionet e BE-së.

“Plagjiatura që gjeta është shumë problematike sepse pasazhe të gjata u transferuan pothuajse fjalë për fjalë,” tha për gazetën Anna-Lena Högenauer, një profesore e shkencave politike në Universitetin e Luksemburgut. “Nuk mund të kopjoni aksidentalisht disa faqe.”