Disa mënyra të shkëlqyera për të përmirësuar kujtesën tuaj

Periskopi.com Zoya

“Kujtesa është miku më i madh i njeriut dhe armiku më i keq”. – Gilbert Parker (politikan britanik)

Një kujtesë e mirë dhe rutina e organizuar shkojnë dorë për dore. Kjo ndihmon për të sjellë qartësi në jetën tuaj dhe për t’ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja pa harruar gjërat. Për ata që mendojnë se kjo është më lehtë të thuhet sesa të bëhet, hidhni një vështrim më poshtë për të zbuluar disa mënyra të shkëlqyera për të përmirësuar kujtesën tuaj:

1. Mësoni muzikë

Përfitimet e të mësuarit të muzikës shkojnë përtej përpunimit të dëgjimit në tru dhe shtrihen në zona të tjera. Aftësi të tilla transferohen në kujtesën e punës. Nëse nuk doni të mësoni muzikë, le të dëgjojmë muzikë, siç bëjmë çdo ditë. Duke mësuar tekstet e këngëve, ne automatikisht rrisim nivelet tona të kimikateve që ndërtojnë trurin: acetilkolina.

2. Shkruani gjërat

Pjesa më e madhe e historisë është regjistruar me shkrim, edhe pse ka forma vokale të saj të përcjella nëpër epoka. Kjo sepse është më e lehtë për tu mbajtur mend dhe nuk ndryshon me kohën, ndryshe nga tradita verbale. Kjo është ideja e plotë e mbajtjes së shënimeve në klasë. Këtu janë disa arsye të përsëritura për të shkruar gjërat fizikisht në stilolaps dhe letër:

Shkrimi ndihmon që ëndrrat tuaja t’i afroheni paksa me realitetin.

Ju mund të merrni ide në të gjithë vendin, të zhbllokoni qëllimet dhe idetë e fshehura dhe t’i rishikoni ato më vonë (nëse e bëni atë në një tabelë të bardhë).
Listat e kontrollit do t’ju ndihmojnë të renditni përparësitë. Kjo veçanërisht ndihmon kur jeni jashtë për të bërë pazar.

Shkrimi i gjërave ngadalëson marshin e kohës (së paku për trurin tuaj).

3. Sigurohuni që të bëni ushtrime fizike:

Nuk ka rëndësi se çfarë lloj ushtrimi fizik bëni, thjesht lëvizni! Ka shumë hulumtime që janë bërë në lidhje me këtë temë. Një punim i tillë u botua në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave. Marrja kryesore është kjo: edhe këstet 10-minutëshe të ushtrimit të butë shkaktojnë pjesën e trurit përgjegjëse për kujtesën: hipokampusin.

4. Stërvitni trurin tuaj

Ashtu si pjesa tjetër e trupit tonë, truri gjithashtu ka nevojë për trajnim për fitnes! Kur bëhen siç duhet, ushtrimet e trajnimit të trurit mund të ushtrojnë funksionet kryesore njohëse të mëposhtme:

Kujtesa, Vëmendje, Gjuhe, Të menduarit logjik, Shkathtësitë hapësinore, Shkathtësi vizuale

Gjërat që mund të bëni për të përmirësuar trurin tuaj përfshijnë:

Përqendrohuni në një aktivitet të ri, në krahasim me shumë, dhe kushtojini kohën dhe vëmendjen tuaj.

Regjistrohuni në një orë argëtimi, si piktura ose gatimi.

Programoni kohën për praktikë.

Aktiviteti ideal duhet të jetë:

Sfiduese për trurin tuaj

Kompleks por interesant (fotografi dixhitale)

Praktikoni (Vazhdoni të punoni në hobi tuaj për të përfituar më shumë nga ajo)

5. Ndarja është e kujdesshme!

Ndërsa leximi është i mirë për trurin tuaj, ju mund t’i çoni përfitimet në nivelin tjetër duke lexuar ose studiuar me zë të lartë. Në të vërtetë, studiuesit e kanë parë më efikase që studentët të lexojnë me zë të lartë se sa të lexojnë në heshtje. Ju mund ta përmirësoni këtë koncept duke i mësuar diçka dikujt tjetër, ose duke e lexuar atë me zë të lartë për dikë tjetër. Kjo përforcon konceptin në mendjet tona. Gjithashtu, leximi i diçkaje me zë të lartë dikujt tjetër, dhe kjo ka të ngjarë të frymëzojë koment ose diskutim.

6. Meditoni!

Nëse meditimi tingëllon tepër i ri për ju, mos harroni se shkencëtarët e kanë parë mirë si një kurë dhe ilaç për disa kushte.

Bërë rregullisht dhe me teknikën e duhur, meditimi mund të rrisë madhësinë e lëvore cerebrale, e cila është përgjegjëse për detyra më të larta mendore, duke përfshirë të mësuarit, kujtesën, përqendrimin. Një studim i bërë nga Universiteti i Pensilvanisë e konfirmon këtë.

7. Sigurohuni që të flini mjaftueshëm:

Gjumi është thelbësor që truri të rishikojë dhe përforcojë konceptet e mësuara gjatë ditës. Sa më mirë të pushoni, aq më mirë kujtesa juaj.

Në një punim kërkimor me titull: “Gjumi promovon formimin specifik të degës së spines dendritike” (botuar në Science. 2014 6 qershor; 344 (6188): 1173–1178. Doi: 10.1126 / science.1249098.), Gjumi është thelbësor për kujtesën dhe të mësuarit. Gjatë gjumit, neuronet e përfshira në përvojat e zgjimit dhe ruajtjen e kujtesës, ringjallen.

Minjtë e privuar nga gjumi panë më pak kujtim pas një detyre mësimi sesa minjtë që kishin gjumë të mjaftueshëm. Një zhvillim emocionues është se shkencëtarët kanë zbuluar se, në raste të caktuara, truri është i aftë të mësojë informacione të reja ndërsa flemë.

Shpërndaje në: