E zbulojnë shkencëtarët: Kjo është arsyeja pse nuk rrëzohen ndërtesat romake

E zbulojnë shkencëtarët: Kjo është arsyeja pse nuk rrëzohen ndërtesat romake

Misteri i fuqisë së ndërtesave romake që kanë mbijetuar me mijëra vite, më në fund është zgjidhur.

Rrugët e lashta romake, ujësjellsi, katedralet dhe ndërtimet e tjera kanë mbijetuar disa mijëra vitë dhe ende janë në përdorim.

Autorja Marie D. Jackson dhe ekipi i saj mësuar se shpjegimi kryesorë i këtij fenomeni qëndron në një lloj të veçantë të betonit të quajtur “opus carmenticium”, i cili u përdor gjatë ndërtimit të shumë ndërtesave të asaj kohe.

Në dallim nga betoni modern, i cili përbëhet nga çimento dhe guri i grimcuar, paraardhësi i tij romak është dukshëm më i fortë. Megjithathë, Jackson dhe shkenctarët e tjerë thanë se gjetën një përbërës të jashtëzakonisht të pazakontë brenda betonit, që do të thotë mineralet e grupit Tobermorite, transmeton Periskopi.

Shpërndaje në: