Efektet anësore që vijnë nga mungesa e gjumit

Periskopi.com Shëndeti

Ndërsa mungesa e gjumit të mjaftueshëm rregullisht mund të jetë normale për ju, privim i gjumit dhe efektet fizike, emocionale dhe njohëse mund t’ju dëmtojnë në afat të shkurtër dhe afatgjatë.

Do të keni më pak energji gjatë ditës, përgjumje të tepërt që e bën të vështirë përqendrimin, koha juaj e reagimit përkeqësohet, mund të keni nervozizëm dhe probleme me humorin dhe kjo mund të përkeqësojë kujtesën tuaj, vendimmarrjen dhe aftësitë e zgjidhjes së problemeve.

Të gjitha këto gjëra mund të zvogëlojnë performancën tuaj në punë ose shkollë, t’ju bëjnë të pakënaqur dhe t’ju vënë në rrezik aksidentesh.

Në planin afatgjatë, mungesa e gjumit është lidhur me një gamë të gjerë problemesh shëndetësore, nga shtimi në peshë e deri te diabeti, sëmundjet e zemrës dhe probleme të tjera kardiovaskulare.

Një problem më pak i zakonshëm që lidhet me privimin e gjumit janë problemet e shëndetit mendor si depresioni, ankthi dhe cilësia e zvogëluar e jetës.

Ju nuk duhet të jeni ekspert në fazat e ciklit të gjumit, por është e rëndësishme të kuptoni që ju duhet të kaloni nëpër të katër fazat – lëvizje jo të shpejtë të syve, gjumë të lehtë, gjumë të thellë dhe gjumë të shpejtë të lëvizjes së syve.

Besohet se NREM dhe REM janë fazat më të lidhura me ndjenjën e “rifreskuar” që keni pas një gjumi të mirë të natës.