Eksperti: Speciet misterioze njerëzore “hobbit” mund të mos jenë zhdukur

Periskopi.com Lajme

Një specie e hershme njerëzore e quajtur “hobbit” dhe që mendohet se është zhdukur mijëra vjet më parë, mund të jetë ende e gjallë sot, ka pohuar në mënyrë kontroverse një ekspert.

Homo floresiensis, i quajtur “hobbit” mendohet se ka jetuar në ishullin Flores, i cili tani është pejsë e Indonezisë, midis 60.000 dhe 700.000 vjet më parë.

Një antropolog ka pohuar çuditërisht se “hobbit” mund të jetë gjallë edhe sot.

Gregory Forth tha për Live Science: Ne thjesht nuk e dimë se kur u zhduk kjo specie ose, guxoj të them, ne nuk e dimë nëse është zhdukur. Pra ekziston një mundësi që është ende gjallë.

Por ekspertë të tjerë janë skeptikë në lidhje me pretendimin në dukje të egër.

“Flores është një ishull që ka pothuajse të njëjtën zonë të Connecticut dhe ka dy milionë njerëz që jetojnë në të sot,” tha John Hawks, një paleoantropolog në Universitetin e Wisconsin, Madison për Live Science.

Popullsia është e shpërndarë në të gjithë ishullin, shtoi ai.

“Realisht, ideja se ekziston një primat i madh që është i pavërejtur në këtë ishull dhe që mbijeton në një popullsi të tillë shumë afër zeros,” tha Hawks.

Forth, i cili ka bërë punë antropologjike në terren në ishull që nga viti 1984, nuk është dakord. Gjatë viteve, ai ka dëgjuar për një sërë pamjesh lokale të krijesave të vogla dhe humanoide që jetonin në pyll dhe shkroi për to deri në vitin 2003, kur u zbulua për herë të parë homo floresiensis dhe Forth bëri lidhjen.

Që kur filloi kërkimin e tij, Forth ka mbledhur 30 rrëfime të dëshmitarëve okularë të cilët kanë parë krijesa të ngjashme  të cilat përputhen me përshkrimin e “hobbit.”