EULEX t’ia jap informacionin ‘top-sekret’ Policisë së Kosovës

EULEX t’ia jap informacionin ‘top-sekret’ Policisë së Kosovës

Ish-ministri i Punëve të Brendshme, njëherësh deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Fatmir Rexhepi në një prononcim për “Indeksonline” thotë se EULEX-i është i detyruar që ato lista t’ia bartë institucioneve tona përgjegjëse.

“Është detyrë e EULEX-it që pas dërgimit të të gjitha kompetencave mbi institucionet e vendit nga 2008 e sidomos nga 2010, të mendojë se e ka për borxh e obligim në raport me detyrat që u dalin. Pra, të informojnë institucionet e Kosovës dhe të bashkëpunojnë me to, të kenë besim tek bartja e të gjitha informatat të cilat duhet të jenë ‘Top-secret’, qoftë informatat e tjera me të cilat do të kishin bashkëvepru në mënyrë që me i parandalu veprimet që do t’ju ndihmonin institucioneve tona”, thotë ai.

Më tej, Rexhepi thotë se është e dobishme që sa më parë të bëhet identifikimi i personave që kanë kryer krime gjatë periudhës së luftës në Kosovë. “Duhet të jetë një pasqyrë se kush janë ata persona dhe poashtu të marrin veprimet adekuate me nevojën që e lyp koha”, është shprehur ai.

Nga ana tjetër,  njohësi për çështje të sigurisë, Florian Qehaja ka këshilluar Policinë e Kosovës dhe Prokurorinë që t’i përpilojnë vet këto lista, të cilat i posedon vetëm Misioni i Bashkimit Evropian për Sundim të Ligjit.

“Policia duhet t’i ketë lista. EULEX-i ka raste specifike. Por me vet-iniciativë policia është dashur t’i bëj listat se kush ka kryer krime, në bashkëpunim me Prokurorinë, me u bë flet-arrestet. Mirëpo s’ka pas vullnet dhe iniciativë të institucioneve. Nuk ka pas bashkëpunim mes Policisë dhe Prokurorisë për këtë çështje. Pra, këto dy organet duhet ti përpilojë nga fillimi këto lista të nevojshme për shtetin”, ka thënë ai.

Ndryshe, zv.drejtori i përgjithshëm i PK-së, Naim Rexha ditë më parë ka konfirmuar se EULEX-i është i vetmi institucion që ka emrat e personave të cilët kanë kryer krime gjatë periudhës së luftës. Kështu, sipas tij, Policia e Kosovës nuk ka asnjë listë të vetme.  Ai kishte thënë se janë disa zyrtarë të PK-së të cilët bashkëveprojnë në kuadër të Njësisë së krimeve të luftës së policisë së EULEX-it.

“Jemi të gatshëm si dhe ne kemi kërkuar disa herë që ne ta marrim përgjegjësinë edhe para vazhdimit të mandatit të fundit të EULEX-it, mirëpo nuk ka është dhënë. Ne kemi njohuri për një data-bazë që është në kuadër të kësaj Njësie, mirëpo çfarë ka aty ata e administrojnë. Policët tanë kanë filluar të merren me raste të caktuara siç ju ndahen në kuadër të Njësisë”, është deklaruar numri dy i PK-së. /Indeksonline/

Shpërndaje në: