Gjinjtë e trashë – si ndikojnë në kancerin e gjirit?

Periskopi.com Shëndeti

buloni se çfarë do të thotë indi i dendur i gjirit, si vlerëson një mjek se cila grua ka gjoks të trashë, si ndikon dendësia e gjirit në mamografinë dhe cilat teste shtesë janë të disponueshme që përdoren për të zbuluar kancerin e gjirit

Indi i dendur i gjirit i referohet shfaqjes së indit të gjirit në mamografi dhe ky është një gjetje normale dhe e zakonshme. Indi i gjirit përbëhet nga gjëndrat e qumështit, kanalet e qumështit, indi mbështetës (indi i dendur i gjirit) dhe indi dhjamor. Kur shikojnë një mamografi, gratë me gjoks të trashë kanë ind më të dendur sesa yndyrë që duket i errët dhe transparent në mamografi.

Indi i dendur i gjirit shfaqet si një sipërfaqe e bardhë e dendur në mamografi, duke e bërë të vështirë shikimin e ndonjë ndryshimi. Dendësia e indeve varet nga numri i qelizave, dhe më shumë qeliza do të thotë densitet më i lartë. Indi i gjëndrave të gjirit, i cili prodhon qumësht, përmban një përqendrim më të lartë të qelizave, kështu që gratë më të reja kanë gjoks më të trashë.

Për shkak se indi i dendur i gjirit e bën të vështirë leximin e gjetjeve mamografike, pasi është më e vështirë të dallohen të gjitha gungat dhe zonat e indeve jonormale, grave më të reja u rekomandohet një ekografi e gjirit në vend të mamografisë. Me plakjen, indi i gjëndrave zvogëlohet, pra zëvendësohet nga indi dhjamor dhe kështu bëhet më transparent për mamografinë.

Si përcaktojnë mjekët nëse keni gjoks të trashë?

Radiologu që analizon mamografinë përcakton raportin e indit dhjamor me atë të dendur dhe cakton shkallën e densitetit të gjirit. Sistemi i Raportimit dhe të Dhënave të Imazherisë së Gjirit (BI-RADS) përdoret për të përshkruar nivelet e densitetit. Klinika britanike Mayo shpjegon se nivelet e densitetit në raportin e densitetit të mamografisë bien në 4 kategori të shënuara nga ACR A, B, C dhe D:

ACR A – tregon se gjoksi është pothuajse tërësisht i përbërë nga indi dhjamor (deri në 25% dendësi). Mesatarisht, një në 10 gra ka gjinj të tillë.

ACR B – tregon se ka zona të dendura (deri në 50% densitet), por pjesa më e madhe e gjirit nuk është e dendur. Mesatarisht, 4 në 10 gra kanë një gjetje të tillë.

ACR C – tregon se ka zona me densitet prej 51 deri në 75%. Mesatarisht, 4 në 10 gra kanë një gjetje të tillë.

ACR D (jashtëzakonisht i dendur) – tregon se pothuajse i gjithë indi i gjirit është i dendur (> 75%). Mesatarisht, një në 10 gra ka gjinj të tillë. Në gjinjtë e tillë të strukturuar, mamografia duhet të plotësohet me ultratinguj.

Gjinjtë e trashë mendohet të kenë gra, gjoksi i të cilave vlerësohet si i përzier i trashë ose jashtëzakonisht i trashë (ACR C dhe D). Rreth 50% e grave që bëjnë mamografi kanë gjoks të trashë.

Çfarë mund të shkaktojë indet e dendura të gjirit?

Nuk është e qartë pse disa gra kanë shumë inde të dendura dhe të tjera jo, dhe kjo nuk mund të ndikohet. Ju keni më shumë gjasa të keni gjoks të trashë nëse:

Ju jeni më e re. Indet e gjirit kanë tendencë të bëhen më pak të dendura me kalimin e moshës, megjithëse disa gra mund të kenë inde të dendura të gjirit në çdo moshë.

Ju keni një indeks më të ulët të masës trupore. Gratë me yndyrë të ulët trupore kanë më shumë gjasa të kenë inde më të dendura të gjirit në krahasim me gratë që janë obeze.

Ju jeni duke marrë terapi hormonale në menopauzë. Gratë që marrin terapi të kombinuar hormonale për të lehtësuar simptomat e menopauzës kanë më shumë gjasa të kenë gjoks të trashë.

Pse është i rëndësishëm densiteti i gjoksit?

Gjinjtë e trashë mund të ndikojnë:

Ato rrisin mundësinë që një mamografi të mos zbulojë kancerin e gjirit, pasi indet e dendura të gjirit mund të maskojnë ndryshimet e mundshme.

Ato rrisin rrezikun e kancerit të gjirit, megjithëse mjekët nuk janë të sigurt pse.

Çfarë analizash rekomandohen për të zbuluar kancerin e gjirit?

Shumica e organizatave mjekësore rekomandojnë që gratë me një rrezik mesatar të kancerit të gjirit të fillojnë mamografitë e rregullta duke filluar nga mosha 40-vjeç dhe t’i përsërisin ato çdo vit. Gratë me gjoks të trashë, por pa faktorë të tjerë rreziku për kancerin e gjirit, mendohet se kanë një rrezik më të lartë se mesatarja për kancer gjiri. Indi i dendur i gjirit e bën të vështirë interpretimin e mamografisë, pasi kanceri dhe indi i dendur i gjirit shfaqen në mamografi si një sipërfaqe e bardhë. Gjinjtë shumë të trashë mund të rrisin rrezikun që kanceri të mos zbulohet në mamografi.

Pavarësisht shqetësimeve për zbulimin e kancerit në gjinjtë e dendur, mamografia mbetet një test efektiv. Lloji më i zakonshëm i mamografisë, mamografia dixhitale, ruan imazhet e gjirit si skedarë dixhitalë në vend të filmit dhe lejon analiza më të hollësishme. Kjo është një metodë më efektive për gjetjen e kancerit në indet e dendura të gjirit sesa teknologjia më e vjetër e mamografisë me film.

A janë kërkimet e tjera më efektive?

Ka disa prova që testet shtesë mund të rrisin gjasat e zbulimit të kancerit në indet e dendura të gjirit. Megjithatë, ato mbartin rreziqe shtesë dhe nuk është vërtetuar se një metodë shtesë e testimit zvogëlon rrezikun e vdekshmërisë nga kanceri i gjirit. Ju mund të diskutoni me mjekun tuaj nevojën për teste shtesë bazuar në faktorë të tjerë rreziku.

Testet shtesë për të zbuluar kancerin e gjirit mund të përfshijnë:

Mamografia 3-D (tomosinteza e gjirit). Tomosynthesis përdor rrezet X jonizuese për të mbledhur imazhe të shumta të gjirit nga drejtime të ndryshme dhe imazhet bashkojnë kompjuterin në një pamje 3D të gjirit.

MRI e gjirit. Rezonanca magnetike e gjirit nuk përdor rrezatim jonizues. Këshillohen gratë me rrezik të lartë për zhvillimin e kancerit të gjirit, siç janë gratë me mutacione gjenetike që rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit ose gratë që janë rrezatuar në zonën e murit të kraharorit si fëmijë.

Ekografia e gjirit. Ultratingulli përdor valë mekanike për të analizuar indet. Ekografia diagnostike shpesh përdoret për të vlerësuar zonat e dyshimta të zbuluara në mamografi. Krahas mamografisë, ekzaminimi me ultratinguj i gjinjve me densitet të shtuar rekomandohet të plotësohet edhe me ekografi, i cili është edhe ekzaminimi i zakonshëm i gjirit tek gratë shtatzëna dhe gratë deri në 40-vjeç.

Cilësia e ekzaminimit varet nga përvoja e personit që e kryen atë

Imazhe molekulare e gjirit (MBI). Imazhi molekular i gjirit përdor një kamerë speciale gama që regjistron aktivitetin e radionuklideve të aplikuara në një venë në krah. Indet normale dhe indet e kancerit grumbullojnë radionuklide ndryshe, gjë që mund të shihet në imazhet në kamerën gama.

Secila metodë ka avantazhe dhe disavantazhe, por megjithëse çdo test është treguar se zbulon më shumë kancer të gjirit sesa një mamografi, asnjë nga këto teste më të reja imazherike nuk është treguar të zvogëlojë rrezikun e vdekshmërisë nga kanceri i gjirit, ndryshe nga një mamografi standarde me film.