Gjithçka që duhet të dini rreth botoksit

Periskopi.com Zoya

Botoksi është një ilaç që dobëson ose relakson një muskul. Në doza të vogla, mund të zvogëlojë rrudhat e lëkurës dhe të ndihmojë në trajtimin e disa kushteve të tjera mjekësore.

Injeksionet e botoksit injektohen në muskuj, ku bllokojnë impulset nervore në ato inde. Aktiviteti i muskujve që shkakton linjat e vrullrave zvogëlohet, dhe kjo e bën pamjen tuaj më të butë dhe më të re.

Trajtimi me Botoks është trajtimi më efektiv për rrudhat. Por ka edhe disa efekte anësore. Efektet anësore të tij përfshijnë dhimbje në vendin e injektimit, infeksion, inflamacion, ënjtje, skuqje, gjakderdhje dhe mavijosje. Disa nga këto simptoma mund të tregojnë një reaksion alergjik si kruajtje, frymëmarrje, astmë, skuqje, marramendje dhe dobësi.

Është e mundur që botoksi të përhapet pak përtej vendit të synuar të injektimit dhe të ndikojë në indet përreth. Gojë e thatë, lodhje, dhimbje koke, dhimbje qafe, mavijosje, dhimbje në vendin e injektimit dhe në raste të rralla, rënie të qepallave ose vetullave janë gjithashtu të dukshme, që kthehen në pozicionin e tyre natyral brenda disa muajsh. Gjithmonë duhet ta bëni atë nga një mjek i certifikuar për të shmangur çdo fatkeqësi.

Botoksi synon nervin që furnizon muskulin, duke ndërprerë proceset e sinjalizimit nervor që stimulojnë tkurrjen e muskujve dhe shkakton paralizë të përkohshme të muskujve. Në mënyrë që çdo muskul të kontraktohet, nervat lëshojnë një lajmëtar kimik të quajtur acetilkolinë në kryqëzimin ku mbaresat nervore takohen me qelizat e muskujve. Acetilkolina ngjitet me receptorët në qelizat e muskujve dhe bën që qelizat të tkurren ose shkurtohen. Injeksionet e botoksit parandalojnë çlirimin e acetilkolinës, e cila ndalon kontraktimin e qelizave të muskujve.

Nuk përfshin prerje ose anestezi të përgjithshme. Për të reduktuar dhimbjen ose shqetësimin, përdoret një anestezik topik ose akull për të mpirë zonën e trajtimit.