Haradinaj: Marrëveshja për energjinë e arritur sot në Bruksel nuk është e re

Haradinaj: Marrëveshja për energjinë e arritur sot në Bruksel nuk është e re

Kryetari i AAK-së, Ramush Haradinaj, e ka përshëndetur miratimin e udhërrëfyesit për zbatimin e marrëveshjeve për energjinë të arritur sot në Bruksel, ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Haradinaj tha se kjo marrëveshje nuk është e re, pasi buron nga marrëveshjet e mëhershme të rregullimit të tregut të energjisë.

“Kjo marrëveshje nuk është e re, fillet e kësaj marrëveshje janë të hershme, burojnë edhe nga marrëveshjet e hershme, pra të rregullimit të tregut të energjisë, të rregullimit rajonal, por veçanërisht edhe nga pavarësimi i KOSTT Kosova, pra i fitimit të të drejtës për të qenë treg i drejt, i pavarur, ose treg i rregulluar nga Kosova, ashtu siç rregullohen edhe tregjet tjera me të drejta të barabarta. Bazuar në këtë të arritur të Kosovës, pra atë që e kemi quajtur si fitore ose pavarësim energjetik, kur KOSTT pra antarësohet në Entso-E, atëherë pra mund të themi se sovraniteti energjetik nuk preket, pra me marrëveshjen e sotme, njëkohësisht shumica e obligimeve nga kjo marrëveshje janë të njohura për Kosovën edhe më herët, pra burojnë siç e shihni edhe lidhen edhe thirren të arriturat energjetike” tha Haradinaj në Rubikon.

Megjithatë Haradinaj tha se kjo marrëveshje risi ka pikën e saj të gjashtë ku i jepet autoritet i shtuar Elektroserverit.

“Risi është pika gjashtë ku i jepet një autoritet i shtuar Elektroserverit për çështjen e investimeve dhe infrastrukturën e rrjetit, pra nuk e di si është rregullur kjo dhe deri në çfarë shkalle. Elektroserver, pra fjala ose qendrimi i tyre mund të jetë i vlefshëm nëse është për një afat të caktuar kohor, apo është i përhershëm, sepse planifikimet në investim nëse dallojnë nga planifikimet naconale, pra nëse nuk bëhen plan nacional mund të shkaktojnë shqetësime në të ardhmen”, tha Haradinaj.

Haradinaj tha se marrëveshja e rregullon çështjen e autoritetit të KOSST-it, të Kosovës dhe të tregut energjetik në veri, sepse Elektroserver është një operator i regjistruar në bazë të ligjeve të Kosovës dhe ua mundëson qytetarëve në veri të furnizohen me energji dhe ta paguajnë atë.

Shpërndaje në: