Hëna një satelit artificial? Teori të ndryshme analizojnë gravitetin, madhësinë dhe anomali tjera

Hëna një satelit artificial? Teori të ndryshme analizojnë gravitetin, madhësinë dhe anomali tjera

Ne mbështetemi tek sateliti natyral, në të cilën pa pushim orbiton planetin tonë për çdo 28 ditë. Kur kemi filluar të analizojmë cilësitë fizike të fqinjit tonë familjar, shumë detaje sygjerojnë se nuk mund të jetë natyrale.

Hëna është tipari më dominues në qiellin tonë të natës, duke frymëzuar çudinë dhe mitin që nga antikiteti.

Derisa dekada më parë studiues të ndryshëm i kanë dhënë një kuptim të ri misterëve të hënës, një numër i madh i pyetjeve ende nuk kanë gjetur përgjigjet rreth çështjes se është një satelit natyral apo artificial.

Një hënë fabrike?! Nga ku e kanë origjinën këto teori? E para daton që nga viti 1960 nga shkencëtarët rusë Mijail Vasin dhe Alexander Sherbakov – dhe më vonë është miratuar nga hetuesë dhe kolegë që janë intriguar nga hipotezat misterioze.

Misteri i parë lunar: Satelitë të mëdhenj dhe planet të vegjël

Krahasuar me planet të tjerë në sistemin tonë solar, si rruga e orbitës dhe madhësia e hënës tonë rezulton të jetë anomali e konsiderueshme. Planetët e tjerë, natyrisht kanë më shumë hëna. Me një madhësi të ngjashme si të tokës, nga ana tjetër një hënë mbart një të kartën e madhësisë së saj.

Nëse e krahasojmë këtë me Jupiterin e madh apo Saturnin, të cilat kanë disa satelitë relativisht të vegjël (hëna e Jupiterit matë rreth 1/80 të madhësisë së planetit të madh) dhe hënën tonë duket të jetë një dukuri shumë e rrallë kozmike.

Qendra gravitacionale e hënës është gati 6,000 metra më afër tokës sesa qendra e saj gjeometrike. Me një mospërputhje kaq të madhe, shkencëtarët mbeten të paaftë për të shpjeguar se si hëna arrin të ruajë orbitën gati të përsosur rrethore pa u lëkundur.

Tërheqja gravitacionale e hënës nuk është e njëtrajtshme. Ekuipazhi në bord Apollo VIII vuri re se anija komzike e tyre mori ulje të papritur kur fluturonte pranë zonave oqeanore të satelitit. Në këto vende, graviteti duket se shfaq misteriozisht një ndikim më të madh./Periskopi/

Shpërndaje në: