Ibrahim Rugova në mesin e liderëve që vdiqën si karizmatikë

Periskopi.com Lajme

Të tjerë që u konsideruan karizmatik janë udhëheqësi palestinez Jaser Arafat, dhe ish-presidenti kosovar Ibrahim Rugova.

Universiteti i “Shkollës Queensland për Psikologji”, përkatësisht Dr. Niklas Steffens me kolegët e tij, kanë kryer dy studime të cilat studiojnë nocionet e karizmit, shkruan “phys.org”.

“Një nga këto studime kishte shikuar sesi 48 krerë shtetesh kishin vdekur në detyrë nga viti 2000 deri më 2013, dhe si zakonisht ata janë të referuar si karizmatik”, tha Dr. Steffens, përcjell albinfo.ch.

“Ne kemi analizuar pothuajse 2.5 milionë artikuj me referenca të këtyre liderëve, duke përfshirë artikuj, para dhe pas vdekjes së tyre. Ajo që kemi gjetur ishte se, në të gjithë këta 48 liderë, mesatarisht ishin dy herë më shumë gjasa të jenë të lidhur me karizmin pas vdekjes. Paradoksi është se vdekshmëria është bazë për një formë të veçantë të pavdekësisë”, ka shtuar ai.

Një figurë që ishte paraqitur dukshëm në analizën e studimit, ishte Papa Gjon Pali II, i cili ishte pothuajse katër herë më shpesh i lidhur me karizmin e tij pas vdekjes, sesa kur ishte gjallë.

Të tjerë që u konsideruan karizmatik janë udhëheqësi palestinez Jaser Arafat, dhe ish-presidenti kosovar Ibrahim Rugova, si dhe kreu i Venezuelës, Hugo Chavez.