Ja në cilin vend renditet Kosova në raportin botërorë për vendet më të ndotura në botë

Periskopi.com Lajme

India edhe një herë ka dalë e para në listën e shteteve me kualitetin më të dobët të ajrit në botë, sipas një raporti të ri, ndërsa qytetet kineze kanë vazhduar të tregojnë përmirësime në krahasim me vitet e kaluara. Në listë figuron edhe shteti i Kosovës.

21 nga 30 qytetet e botës me ndotjet më të madhe të ajrit në botë janë në Indi. Raporti është përpiluar me të dhëna nga IQAIR AirVisual, raporti për kualitetin e ajrit në botë për vitin 2019.

Ghaziabad, një qytet i vogël afër kryeqytetit indian të Dehlit në njësinë e Uttar Pradesh në Indi, është ranguar si qyteti më i ndotur me një mesatare prej PM 2.5 matje të koncentrimit nga 110.2 më 2019. Kjo është nëntë herë më e madhe se sa ajo që Agjencia Amerikane për Mbrojtje të Ambientit e cilëson si të shëndetshme.

Vendet e Hemisferës veriore qëndrojnë më mirë në këtë studim, shkruan CNN, transmeton Gazeta Express.

Sidoqoftë, vendet e Ballkanit mbesin me një cilësi të dobët të ajrit.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ndotja e ajrit shkakton diku 7 milionë vdekje të hershme në vit në të gjithë botën. Kjo si rezultat i shkaktimit të sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit dhe infeksioneve respiratore.

Llogaritet se mbi 80% e personave që jetojnë në zona urbane ku monitorohet cilësia e ajrit, ekspozohen në ajër shumë të ndotur që kalon kufijtë e lejuar nga OBSH’ja.

Vendet me zhvillim të vogël, apo mesatar janë më të rrezikuar.

“Ndotja e ajrit përbën rrezikun më të madh ambiental me të cilën përballet popullsia globale”, thuhet në raport.

Bangaldeshi si shtet qëndron më së keqi në këtë studim, pas saj vjen Pakistani, Mongolia, Afganistani dhe India.

Kosova është e 27’ta në listë. Prej Ballkanit Bosnja e Hercegovina është e 14’ta ndërsa katër vende më pas është Maqedonia e Veriut.

Shkupi është qyteti i dhjetë në botë me kualitetin e ajrit më të keq në botë. Sarajeva është e 43’ta. Ndërsa Prishtina është e 64’ta.

Shpërndaje në: