Jakup Krasniqi i pakënaqur me menaxhimin e pandemisë, mbështet përfshirjen e PDK-së në Qeveri

Zana Rugova Lajme

Vendi përveç se po përballet me pandeminë COVID-19 me numër të lartë të të infektuarve dhe viktimave nga ky virus, gjithashtu arena politike po përballet me përpasje e mospajtime mes partnerëve të koalicionit. Në anën tjetër, partia opozitare LVV, ka filluar një nismë për mocion mosbesimi nga qeverisë Hoti.

Kryetari i Këshillit Kombëtar të Nisma Socialdemokrate, Jakup Krasniqi, në një intervistë për Periskopin thotë se LVV ka të drejtë të nisë një mocion të tillë dhe është e drejtë ligjore e tyre, por që filimisht kjo parti do të duhej të shihte se a i ka votat e të gjitha partive.

Në anën tjetër, Krasniqi shpreh pakënaqësitë e tij rreth menaxhimit të pandemisë, Sipas tij, pandemia nuk po menaxhohet mirë dhe fajtor sipas tij është trekëndëshi MSH-ekspertë të shëndetësisë dhe qytetarët.

I pyetur se a duhet të bëhet pjesë e qeverisë edhe Partia Demokratike e Kosovës, Krasniqi thotë se zgjedhja më e mirë ka mbetur që të zgjerohet koalicioni, mirëpo LDK duhet ta shqyrtojë këtë ide.

Periskopi: Partia opozitare, LVV ka nisur një mocion mocion mosbesimi ndaj Qeverisë Hoti, cili është komenti juaj për këtë nismë?

Krasniqi: Është e drejtë legjitime e opozitës të kërkoi mocion mosbesimi për Qeverinë Hoti, por para se të bëhej mocioni, kërkuesi i tij duhet të mendoj a i ka numrat për arritjen e qëllimit. Nëse nuk i ka numrat dhe e bënë mocionin e mosbesimit, ia bënë një shërbim të mirë – Qeverisë Hoti. Pra, mocioni është e drejtë ligjore e kushtetuese e opozitës. Por, mocioni mund të jetë edhe një ligjitimitet shtesë i Qeverisë aktuale

Periskopi: Vendi po përballet me pandeminë COVID-19, ashtu sikurse e gjithë bota. Si po ju duket menaxhimi i deritanishëm i MSH-së me koronavirusin?

Krasniqi: Konsideroj që pandemia e COVID-19 në Kosovë nuk është menaxhuar mirë dhe për këtë përgjegjësia nuk mund të drejtohet vetëm te një faktor, ndonëse MSH-ja është përgjegjësja kryesore. Por, problemi i mos funksionimi i shëndetit publik ka një histori më të gjatë. Menaxhimi i parasë publike ka qenë e vazhdon të mbetet problemi kryesor dhe jo vetëm për këtë sektor të rëndësishëm për shëndetin publik. As Arsimi nuk është në pozitë që politika të jetë kaq e pa vëmendshme Një e metë tjetër po duket që të jetë, mos funksionimi harmonik i tre faktorëve të domosdoshëm: Qeveri (MSH) – ekspertë të shëndetësisë dhe qytetarët dhe pa funksionuar mirë këta tre faktorë, menaxhimin me pandeminë e bëjnë më të vështirë. Të shpresojmë që në të ardhmen këta tre faktorë do të jenë në harmoni e në shërbim të shëndetit qytetarë

Periskopi: Kohëve të fundit janë rritur ‘mosmarrëveshjet’ ndërmjet partnerëve të koalicionit qeverisës. A do të ishte i nevojshëm zgjerimi i këtij koalicioni, pra përfshirja e PDK-së në qeveri?

Krasniqi: Nëse e shikojmë se si kanë funksionuar koalicionet qeverisëse pas Pavarësisë, shihet qartazi se gjatë gjithë këtyre viteve në Kosovë ka munguar shumë kultura e formimit të koalicioneve dhe pastaj edhe e funksionimit të tyre. Natyrisht, në funksionimin e koalicioneve qeverisëse të deritashme e sidomos të këto të viteve të fundit ka pasur shumë të meta, por e meta më e madhe ka qenë, jo formimi i tyre mbi bazën se çka kanë të përbashkët për shtetin dhe funksionimin e tij, por mbi bazën e ndarjes se “kulaçit”?! Prandaj asnjë koalicion qeverisës nuk e ka çuar mandatin e tij deri në fund. Një problem tjetër goxha i madh janë vijat e kuqe që në fushata zgjedhore bëjnë partitë politike. Si po duket këtij koalicioni, zgjedhja më e mirë i ka mbetur zgjerimi i koalicionit qeverisës. Po për këtë duhet të mendoj partia që udhëheqë me Qeverinë. Në qeverisjet tona një gjë po shihet, të qeverisurit nuk është dëshirë, por është dije e kulturë menaxhimi me njerëzit dhe paranë publike Këtë formë të qeverisjes, pra te qeverisjes së mirë në këto vitet e Pavarësisë nuk jemi duke e parë ende! Mbase e ardhmja do të sjellë qeverisjen e mirë me njerëzit e duhur. Të shpresojmë!./PERISKOPI/

Shpërndaje në: