Kështu duket fillimi i sëmundjes së Alzheimerit dhe nuk ka të bëjë fare me harresën

Kështu duket fillimi i sëmundjes së Alzheimerit dhe nuk ka të bëjë fare me harresën

Parandalojeni në kohë

Zbuloni se si duket fillimi i sëmundjes së Alzheimerit dhe parandaloni fillimin e saj në kohë.

Sëmundja e Alzheimerit është një sëmundje e rëndë, e pashërueshme, degjenerative e trurit, e cila mund të shkaktojë vdekjen.

Me përparimin e saj, ajo çon në demencë, humbje të kujtesës, çrregullime të të menduarit dhe ndryshime në sjelljen dhe karakterin e pacientit.

Sëmundja shfaqet më së shumti në vitet e mëvonshme dhe shumë zakone të jetesës ndikojnë në zhvillimin e saj, transmeton Telegrafi.

Kur ndodh harresa, tashmë është tepër vonë

Edhe pse nuk ka një kurë të vetme efektive për sëmundjen e Alzheimerit, ka mënyra për të ngadalësuar sëmundjen. Në këtë, është thelbësore të vërehen me kohë ndryshimet e para te pacienti, por fatkeqësisht sëmundja më së shpeshti vërehet në fazat e mëvonshme.

Ekspertët rendisin katër simptoma të Alzheimerit të hershëm që nuk kanë të bëjnë me harresën, por mund të jenë një tregues i sëmundjes dhe janë një arsye për të bërë një vizitë mjekësore.

Kruajtje kompulsive

Një numër i madh i pacientëve me Alzheimer shpesh detyrimisht gërvishten, madje deri në gjakderdhje. Shkencëtarët nuk kanë zbuluar lidhjen e saktë midis vetë sëmundjes themelore dhe kruajtjes, por sigurisht që e marrin parasysh këtë simptomë.

Probleme me shikimin

Sipas një studimi të botuar në American Journal of Epidemiology, problemet e shikimit mund të jenë një tregues shumë i hershëm i demencës më vonë në jetë. Të moshuarit që kanë shikim të ulët, edhe nëse mbajnë syze ose lente kontakti, kanë pesë deri në dhjetë herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit ose forma të tjera të demencës brenda 8.5 viteve nga humbja e shikimit, thonë shkencëtarët.

Ndryshimet në dorëshkrim

Me ndihmën e shkrimit të dorës mund të zbulojmë edhe sëmundjen e Alzheimerit, veçanërisht nëse bëhet fjalë për shkronja me pamje të parregullt dhe “të lëkundur”. Në këtë rast, shkrimi i dorës përkeqësohet me një gjendje mendore më të keqe dhe shkrimi bëhet më i ngadalshëm me kalimin e kohës. Fjalët ndryshojnë ndjeshëm nga njëra-tjetra me gërvishtje të dukshme në disa shkronja. Ngjashëm është edhe me sëmundjen e Parkinsonit, e cila, përveç kërcitjeve, karakterizohet nga shkronja të ngushta dhe të shtrembëruara dhe shkrimi i dorës ndonjëherë bëhet aq i vogël sa as vetë autori nuk mund ta lexojë.

Luhatje humori

Personat e prekur mund të bëhen të frikësuar, dyshues, të dëshpëruar ose të shqetësuar. Ndonjëherë njerëzit me vetëbesim mund të bëhen të pasigurt dhe të turpshëm. Ata mund të mërziten lehtësisht nëse janë larg shtëpisë ose një vendi ku ndihen të sigurt. /Telegrafi/

 

Shpërndaje në: