Ku lindi Rusia?

Periskopi.com Kulturë

Njëqind vjet më parë, revolucioni hodhi Rusinë nga epoka imperialiste në epokën komuniste – nga shekujt e Carëve tek yjet e kuq sovjetikë.

Në Shën Petersburg, pallatet ekstravagante kujtojnë stilin jetësor të perandorëve rusë, ndërsa në Moskë, rrokaqiejt e ashpër janë përkujtues të ekzistencës së zjarrtë nën sundimin diktatorial.

Edhe pse ka një shekull që rusët u gjendën në udhëkryq midis këtyre dy fazave kryesore të historisë së kombit të tyre, shumë prej tyre janë ende në kundërshtim me njëri-tjetrin për atë periudhë – dhe cili qytet – kishte ndikimin më të madh në kulturën e sotme ruse dhe ndezi ‘patriotizmin e thellë’.

Por, ndërsa banorët e Moskës dhe Shën Petersburgut argumentojnë nëse ishin sovjetikët apo carët që mbollën farën e nacionalizmit, banorët e Velikj Novgorodit (të njohur thjesht si Novgorod) këmbëngulin se ishin vikingët.

Në shikim të parë, Novgorod (i vendosur afër 200 km në jug të Shën Petersburg, përgjatë lumit Volkhov) duket i ‘ngrirë’ në kohët e Bashkimit Sovjetik.

Vetëm brenda “Kremlinit” të Novgorodit të fortifikuar – një nga kështjellat më të vjetra të fortifikuara në Rusi – ju merrni një ndjenjë të rëndësisë historike të këtij vendi.

Kjo, thonë novgorodianët, është vendi ku ka lindur Rusia.

Në shekullin e 9-të, Novgorod ishte një vendbanim i suksesshëm tregtar përgjatë një vargu të madh Varangian (termi mesjetar për Vikingët) midis Skandinavisë dhe Greqisë.  Tregtarët shkëmbyen pëlhura, metale, verëra dhe qelibar nga Mesdheu për leshin luksoz, për të cilin Novgorodi ishte i famshëm.

Megjithatë, ky ishte një vend pa ligj, dhe luftimi ishte i zakonshëm midis novgorodianëve dhe komuniteteve të tjera aty pranë.

Duke kërkuar për të vendosur rendin, Novgorodianët e ftuan shefin e fuqishëm Varangian, Princin Rurik, për të krijuar një qeveri të drejtë. Ruriku u detyrua të udhëtojë nga Jutland (Danimarka e sotme) për të marrë kontrollin e qytetit në vitin 862.

Pas vdekjes së Rurikut në vitin 879, vëllai i tij, Oleg, mori pushtetin dhe zgjeroi perandorinë, duke pushtuar tokën në veri të asaj që më vonë do të bëhej Shën Petersburg dhe në jug si Kiev (më shumë se 1.000 km nga Novgorod) dhe bashkimin e fiseve përreth sllave dhe finlandeze për të formuar shtetin rus të Kievit.

Novgorod përparoi, dhe falë një shkalle të gjerë autonomie të dhënë, qyteti ishte i lirë të zhvillonte sistemet e veta legjislative; liderët e saj u zgjodhën dhe i shërbenin kufijve afatgjatë në atë që ishte qeveria e parë demokratike brenda rajonit që tani e quajmë Rusi.

Sot muret mesjetare të tullave të kuqe të Kremlinit të Novgorodit, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, e kanë shtëpinë e Muzeut të Bashkuar të Shtetit të Novgorodit, duke shfaqur ekspozita dhe artefakte që detajojnë historinë e qytetit dhe oborrin e Yaroslavit, ish-lokali i një tregu të gjerë të shekullit të 16-të. Në zemër të Kremlinit është Monumenti i Mijëvjeçarit të Shtetit Rus, mbi të cilin një skulpturë e Princit Rurik qëndron në krye.

“Ruriku në Rusinë bashkëkohore është një lloj figure simbolike me një rreth mitesh të përqendruar rreth tij”, tha Adrian Selin, profesor dhe hulumtues i lartë në Departamentin e Historisë në Shkollën e Lartë Ekonomike të Shën Petersburgut.

Me kalimin e kohës, Ruriku është bërë një legjendë kaq simbolike saqë Bashkimi Sovjetik nuk e kishte dokumentuar atë si themeluesin e Rusisë, duke shkuar aq larg sa u deklarua se ai ishte një shpikje librash.

[Autoritetet sovjetike] refuzuan Rurik të jetë një person i vërtetë, sepse shqiptimi i emrit të tij, tingëllon gjermanisht apo skandinav, jo sllav, siç identifikohen rusët modernë,” shpjegoi Selin.