Ku përpunohen ankthet dhe stresi?

Periskopi.com Zoya

Truri i barkut rregullon emocionet, metabolizon ankthet, thith shqetësimet dhe dërgon sinjale që psikosomatikët mund t’i njohin mirë. Në fjalimin e zakonshëm, ne gjejmë fjalë të lashta, fraza të bëra në lidhje me sistemin e tretjes që fshehin një substrat shkencor me vlerë shumë të lartë sociale dhe kulturore: “të kesh flutura në stomak”, “të kesh stomakun e …” , “Të kesh një gur në bark …”, janë të gjitha thënie që e identifikojnë barkun si vendi i ndjenjave më të thella.

Stomaku, vendi i vërtetë i trurit të barkut.

Nuk është i predispozuar vetëm për të tretur të gjitha llojet e ushqimeve, stomaku ynë duhet të merret edhe me metabolizmin e ankthit dhe stresit, me pasoja negative për mirëqenien tonë. Përveç funksioneve jetësore, ai merr gjendje emocionale, duke funksionuar tamam si truri: ndikohet nga tensionet dhe shqetësimet që grumbullohen gjatë ditës dhe që na shqetësojnë natën.

Në fakt, kur ushqehemi, pa dashje marrim shumë më tepër ajër sesa na duhet; atëherë nuk jemi në gjendje ta nxjerrim atë nga hunda ose goja dhe e grumbullojmë atë në bark. Barku ngurtësohet, muskujt kontraktohen dhe përjetojmë spazma, dhimbje, djegie, diarre ose kapsllëk. Për më tepër sipas hulumtimeve të fundit shkencore, barku do të pajiset me “memorje”, në mënyrë që ankthet tona të rregullojnë veten e tyre, duke lënë pas efekte edhe pas disa kohësh: për shembull, ata që vuajnë nga zorra e irrituar, ka shumë të ngjarë që të luftojnë me kolikun tipik të moshës pediatrike.

Si mund ta përmirësojmë shëndetin e stomakut? Duke u relaksuar!

Edhe sistemi ynë tretës, si ai neuronal, lëshon substanca psikoaktive si serotonin, dopaminë, të cilat ndikojnë shumë në disponimin tonë. Qelizat e stomakut dhe trurit, në të vërtetë, ndryshojnë informacionin dhe bashkëpunojnë në menaxhimin e hormonit të mirëqenies. Një rritje e tepërt e serotoninës në momentet akute të stresit ka pasoja negative në funksionimin e sistemit tonë tretës, i cili ka tendencë të bymehet dhe ngurtësohet, duke na shkaktuar dhimbje dhe keqësim.

Kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm për të zbuluar arsyet e gjendjes tuaj shëndetësore dhe për të përjashtuar sëmundje të tjera! Pasi të keni gjetur se sëmundja juaj varet nga një ngarkesë e tepërt stresi dhe emocionesh, duhet të mësoni të menaxhoni gjendjen shpirtërore, duke punuar vetë, nga pikëpamja psikologjike dhe fizike.

Shpërndaje në: