Kujdesi për pamjen fizike nuk është diçka sipërfaqësore, është tregues i shëndetit mendor

Periskopi.com Zoya

Nuk është e pazakontë ta konsiderosh interesin e lartë për estetikë dhe kujdesin e pamjes së jashtme fizike si një qëndrim të ftohtë dhe sipërfaqësor, duke bërë një dallim të qartë me aspekte të jetës që konsiderohen “të thella” ose interesante për t’u analizuar. Kjo tregon një injorancë të madhe, pasi duke u kujdesur për trupin tuaj – kur nuk bëhet një obsesion – do të thotë të kujdesesh për mirëqenien tënde në një mënyrë holistike.

Për të qenë të kënaqur me veten, është e dobishme të ndihesh mirë edhe jashtë. Marrëdhënia me trupin tonë mund të shënojë një hap para dhe pas në jetën tonë: ndjenja e të qenit i bukur është një shenjë e gjendjes së mirë të shëndetit mendor. Për t’u kujdesur për higjienën tonë, për aromën ose për harmoninë dhe bukurinë e trupit tonë, nuk është simptomë e cektësisë: kjo tregon që ne e duam veten.

Estetika dhe kujdesi personal janë aleatët tanë

Kush nuk e ka dëgjuar ndonjëherë se “çdo ndryshim duhet të korrespondojë me ndryshimin e imazhit”? Është një thënie popullore, por fsheh një pjesë të së vërtetës. Ndonjëherë njerëzit mendojnë se kanë nevojë për ndryshime rrënjësore, por nuk dinë t’i gjejnë ato. Ndoshta ju mungojnë frymëzimi ose mjetet.

Për këtë arsye një ndryshim estetik mund të sjellë frymëzim dhe përpjekje për të ndryshuar rutinën. Kjo është një teori e mirënjohur në departamentin e onkologjisë së shumë spitaleve: praktika e zakonshme siguron, t’u ofrojë pacientëve shërbime estetike për t’i mbështetur ato dhe për t’i ndihmuar të luftojnë kundër efekteve të kimioterapisë.

Kujdesi për pamjen tuaj fizike është si një trajtim për kancerin

Në këto raste është e zakonshme të mendosh se shëndeti është gjëja më e rëndësishme dhe se ata që kanë kancer duhet të përqendrohen kryesisht në një kurë standarde të sëmundjes. Sidoqoftë, pyetet nëse dikush që është trajtuar me këto lëndë ka përjetuar ndonjëherë një eksperiencë të tillë, nëse e njeh domethënien e vërtetë të shëndetit në kuptimin më global. Nëse e dini se çfarë do të thotë për një grua të përballet humbjen e gjithë flokëve, qerpikëve ose të shikojnë zverdhjen e lëkurës së tyre.

Megjithëse është mirë të mos shkoni kundër një qasje të bazuar në trajtimin e simptomave fizike të sëmundjes, është e drejtë të dihet se çdo individ jeton në mënyra të ndryshme me ndryshimet estetike që sjell sëmundja. Kjo është arsyeja pse disa tregojnë natyrshëm efektet e sëmundjes pa u përpjekur t’i fshehin ato, ndërkohë që të tjerët përpiqen të përdorin teknika të ndryshme në mënyrë që pamja e tyre fizike të mos zbulojë betejën e vështirë në të cilën ato janë të përfshira. Ka dy mënyra të ndryshme të trajtimit të sëmundjes.

Ka një histori frymëzimi të madh në lidhje me këtë temë. Ishte viti 1988 kur gruaja e Dr. Michael Brinkenhoff, Gayle, u diagnostikua me kancer të gjirit metastatik. Për kohëzgjatjen e këtij procesi kompleks fizik dhe emocional, dëshira e vetme e Michael ishte që të ndihmonte Gayle që të ndjehej më mirë.

Si rezultat, në vitin 2006 ai krijoi një markë të kozmetikës inovative të projektuar për gratë me kancer, në mënyrë që këto gra të rimerrnin qerpikët dhe vetullat. Kjo nuk është asgjë më shumë se një shembull se si estetika nuk është thjesht një pyetje e ftohtë dhe sipërfaqësore, por që përkundrazi mund të bëhet reflektim i luftës dhe dëshirës për të ecur përpara.

Humbja e interesit për pamjen fizike nuk është shenjë e mirë

Ekziston një lidhje e fortë mes neglizhimit të pamjes fizike dhe ashpërsisë së disa çrregullimeve psikopatologjike. Mjafton të thuhet se një nga treguesit e përkeqësimit të gjendjes psikologjike të shumë njerëzve është braktisja e kujdesit të aspektit fizik.

Gjatë depresionit është normale për një humbje të përgjithshme të interesit në aktivitete që më parë konsideroheshin të këndshme. Një anhedoni ndaj disa aspekteve të jetës, si dhe pamundësia për ta shijuar atë ose për të gjetur stimuj. Nuk është çudi nëse aftësia për t’u parë në pasqyrë dhe të dukeni e bukur nuk është midis qëndrimeve të njerëzve me depresion.

Nuk përmendet koha që një individ mund të shpenzojë për t’u kujdesur për lëkurën ose imazhin e tij. Bëhet fjalë për kënaqësinë e shikimit të njëri-tjetrit dhe ndjenjën e mirë, pavarësisht nëse përdorni make-up. Ai që humb interesin për jetën gjithashtu e humb atë/veten.

Kujdesi estetik konsiderohet një burim përfitimi

Trupi juaj do të përfitojë nga kujdesi që do t’i jepni dhe do t’iu jetë mirënjohës, me kusht që këto të rrjedhin nga dëshira juaj dhe jo nga një imponim. Si në shumicën e rasteve, vija midis patologjisë dhe normalitetit është shumë e hollë. Zgjedhja për të konsideruar kujdesin e paraqitjes fizike si prioritet është absolutisht i respektueshëm, madje edhe i shëndetshëm. Përkundrazi, ndjenja e ankthit dhe presionit, nuk përshtatet për një model të përsosur dhe duke u përpjekur të bëni gjithçka që mund të arrihet, mund të çojë në pasoja të tmerrshme.

Disa njerëz mund të investojnë në mënyrë të detyrueshme shuma të mëdha parash dhe të ndjejnë se kurrë nuk kanë arritur nivelin e përsosjes të kërkuar nga të tjerët. Ka nga ata që matin vlerën e tyre si person sipas peshës dhe pamjes së tyre, duke shkuar përtej asaj linje të hollë.

Dismorfia është çrregullimi psikologjik për të cilin një individ nuk është në gjendje të kryejë një jetë normale për shkak të një defekti fizik apo imagjinar fizik. Personi shpenzon orë pafund duke u kujdesur për pamjen e tij fizike dhe mund t’i nënshtrohet një serie të pafund trajtimesh dhe operacionesh pa u ndjerë plotësisht i kënaqur. Kjo është një patologji që është vazhdimisht në rritje dhe gjithnjë e më e zakonshme tek të miturit për shkak të ndikimit gjithnjë e më të fuqishëm të reklamimit dhe internetit.

Gjëja më e rëndësishme për të qenë në gjendje të ndiheni mirë me rrobat tuaja nuk është të merrni një model të jashtëm si referencë. Filloni nga imazhi juaj, vizualizoni trupin tuaj pa paragjykime dhe shkoni tek zbulimi i pjesëve që dëshironi të përmirësoni bazuar në atë se si ndjeheni dita ditës.

Gjithmonë mbani mend, asgjë nuk është më vete,  trupi dhe mendja janë një, madje në versionin e pasqyrës së tyre. Mos vuani sepse dëshironi të shihni një reflektim më të mirë, dhe mbani mend se buzëqeshja është një pajisje dhe përkrahës i përsosur për të përmirësuar veten.

Shpërndaje në: