Kur hidhet shorti i kualifikimeve për EURO24? Publikohet data e saktë

Kur hidhet shorti i kualifikimeve për EURO24? Publikohet data e saktë

Shorti i kualifikimeve për UEFA EURO 2024 do të hidhet në orën 12:00 të dielën më 9 tetor 2022 në Markthalle të Frankfurtit.

Si funksionon shorti?

• Në shortin kualifikues marrin pjesë 53 kombëtare.

• Gjermania si organizatore e turneut final UEFA EURO 2024 kualifikohet automatikisht dhe për këtë arsye nuk merr pjesë në short.

• Të gjitha ekipet ruse janë pezulluar aktualisht pas vendimit të Komitetit Ekzekutiv të UEFA-s të 28 shkurtit 2022, i cili është konfirmuar më tej nga Gjykata e Arbitrazhit Sportiv më 15 korrik 2022. Prandaj Rusia nuk përfshihet në Kampionatin Evropian të Futbollit UEFA 2022–24 në shortin kualifikues.

• 53 skuadrat që marrin pjesë në shortin kualifikues janë të ndara në bazë të renditjes së përgjithshme të UEFA Nations League 2022/23 dhe do të ndahen në dhjetë grupe kualifikuese (shtatë grupe me pesë skuadra dhe tre grupe me gjashtë ekipe).

Parimet e shortit janë të pandryshuara në krahasim me edicionin e mëparshëm. Përshtatjet specifike janë theksuar këtu më poshtë:

• Katër finalistët e Ligës së Kombeve të UEFA-s tërhiqen në grupe me pesë skuadra, për t’i lejuar ata të marrin pjesë në finalet e qershorit 2023;

• Pesë çifte shtetesh janë shpallur si të ndaluara. Këto çifte nuk duhet të përfshihen në të njëjtin grup: Armenia/Azerbajxhani, Bjellorusia/Ukraina, Gjibraltar/Spanjë, Kosovë/Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kosovë/Serbi;

• Në të njëjtin grup mund të përfshihen maksimumi dy vende dimërore: Bjellorusia, Estonia, Ishujt Faroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania dhe Norvegjia;

• Disa çifte shtetesh janë deklaruar se përfaqësojnë një distancë të tepërt udhëtimi. Një maksimum prej një çifti të tillë mund të tërhiqet në të njëjtin grup.

Cilat janë vazot për shortin e EURO 2024?

Kombëtaret që shkojnë direkt:

Holanda
Kroacia
Spanja
Itali

Vazo 1

Danimarkë
Portugali
Belgjikë
Hungari
Zvicër
Poloni

Vazo 2

Francë
Austri
Çeki
Angli
Uells
Izrael
Bosnje dhe Hercegovinë
Serbi
Skoci
Finlandë

Vazo 3

Ukraina
Islanda
Norvegji
Sllovenia
Republika e Irlandës
Shqipëri
Mali i Zi
Rumani
Suedi
Armenia

Pot 4

Gjeorgjia
Greqia
Turqia
Kazakistani
Luksemburgu
Azerbajxhani
Kosovë
Bullgaria
Ishujt Faroe
Maqedonia e Veriut

Vazo 5

Sllovakia
Irlanda Veriore
Qipro
Bjellorusia
Lituani
Gjibraltar
Estoni
Letoni
Moldavi
Malta

Vazo 6

Andorra
San Marino
Lihtenshtajni

Shpërndaje në: