Lideri i talibanëve për urinë në Afganistan: Një provë nga Zoti, pasi njerëzit u rebeluan kundër tij

Periskopi.com Lajme

Njeriu i emëruar si kryeministër i Afganistanit nga talebanët, Mullah Mohammed Hassan Akhund, u bëri thirrje bamirësive ndërkombëtare të mos e ndalojnë ndihmën e tyre ndërsa vendi lufton me kërcënimin e urisë masive.

Duke folur në fjalimin e tij të parë televiziv që nga marrja e vendit në gusht, ai premtoi se qeveria nuk do të ndërhyjë në punët e brendshme të vendeve të tjera para takimeve me Shtetet e Bashkuara në Doha.

“Ne po përpiqemi sa më shumë që të jetë e mundur për të zgjidhur problemet e njerëzve. Ne punojmë jashtë orarit në çdo departament”, tha Akhund në një mesazh audio.

Ai fajësoi urinë, papunësinë dhe krizën financiare të Afganistanit mbi qeverinë e mbështetur nga SHBA.

“Komb, jeni vigjilent. Ata që kanë mbetur nga qeveria e mëparshme duke u fshehur janë duke shkaktuar ankth, duke mashtruar njerëzit që të mos i besojnë qeverisë së tyre”, tha Akhund.

Kryeministri pretendoi se qeveria e tij kishte goditur korrupsionin që kishte prekur atë që ai e quajti “sistemi më i dobët në botë”.

“Ne kërkojmë nga të gjitha organizatat ndërkombëtare të bamirësisë që të mos ndalojnë ndihmën e tyre dhe të ndihmojnë kombin tonë të rraskapitur … në mënyrë që problemet e njerëzve të mund të zgjidhen”, tha Hassan.

Ai gjithashtu i bëri thirrje Shteteve të Bashkuara të zhbllokojnë rreth 10 miliardë dollarë (8.8 miliardë euro) të fondeve të Aghanit të ngrira.

Agjencitë e ndihmës së Kombeve të Bashkuara thonë se rreth gjysma e vendit po përballet me urinë si një nga zitë më të këqija në dekada dhe kolapsi ekonomik bëri që shumë afganë të dëshpërohen për ushqim. Banorët po shesin shumë nga pasuritë e tyre dhe madje edhe fëmijët e tyre vetëm për të vënë një vakt në tryezë, raporton DW.

Akhund e quajti urinë “një provë nga Zoti, pasi njerëzit u rebeluan kundër tij”.

SHBA dhe vendet e tjera refuzojnë të njohin talebanët si qeveri legjitime të Afganistanit, duke i dhënë fund ndihmës që arrinte në rreth 75% të ekonomisë. Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar gjithashtu i dhanë fund huave ndërkombëtare.

Vendet perëndimore janë zotuar të vazhdojnë bllokadën e tyre ekonomike ndaj sundimtarëve të rinj të Afganistanit derisa talibanët të krijojnë një qeveri gjithëpërfshirëse dhe të njohin të drejtat e grave.

Akhund pretendon se Emirati i tij Islamik i sapovendosur ka anëtarë nga i gjithë vendi dhe përjashtimi i tij i grave nga puna dhe i vajzave nga shkolla “ka shpëtuar dinjitetin e grave”.