Lojtarë të lojërave kompjuterike publikuan sekretet e avionëve luftarakë amerikanë

Lojtarë të lojërave kompjuterike publikuan sekretet e avionëve luftarakë amerikanë

Perfeksionistët e lojërave në internet që debatojnë për modelimin e saktë të armës së tyre të preferuar kanë nxjerrë pa dashje përsëri sekretet ushtarake në internet, këtë herë duke publikuar informacione të ndjeshme në dy raste të veçanta në vetëm një javë në lidhje me avionët luftarakë F-16 dhe F-15 të prodhimit amerikan.

Loja në fjalë është War Thunder, lojtarët e të cilit kanë lëshuar më parë disa pjesë potencialisht të klasifikuara për tankun kryesor të betejës Challenger-2 të Britanisë, tankin francez Leclerc dhe granatat antitank të Kinës DTC10-125, ndër të tjera. Zbulimet e fundit kanë të bëjnë me F-16 Fighting Falcon, i ndërtuar nga kontraktori amerikan i mbrojtjes General Dynamics, dhe McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Ashtu si rrjedhjet e tjera, këto u shfaqën në një forum diskutimi të War Thunder, ku lojtarët e lojës në internet të botës reale shpesh anashkalojnë saktësinë e pajisjeve të tyre të pretenduara ushtarake, raportoi PC Gamer. Në një diskutim rreth F-16 që po zvarritet që nga mesi i vitit 2022, një lojtar shkroi më 16 janar për “një gjë interesante që gjeta gjatë kërkimit tim”.

Ndërsa vetë komenti nuk është tepër i ndjeshëm, lojtari, i njohur si spacenavy90, bashkangjiti një dokument për të vërtetuar pretendimet e tij në lidhje me raketat e drejtuara nga radari AIM-120 dhe panelin e kontrollit të kabinës së avionit. Dokumenti ka autoritet të kufizuar të shpërndarjes, sipas moderatorit të forumit.

Vetëm dy ditë pas kësaj, një tjetër anëtar i forumit, RanchSauce39, thuhet se botoi një koleksion manualesh softuerësh të Programit të Operacioneve të Fluturimit për F-15E, duke përfshirë detaje mbi kontrollet e tij të fluturimit, shënjestrimin dhe sistemet e armëve.

Ashtu si në raste të ngjashme që përfshijnë sisteme të tjera armësh, informacioni i ndjeshëm u hoq pasi u raportua nga një moderator dhe zhvillues i lojës. Shpërndarja e të dhënave të kufizuara ushtarake në vende të paautorizuara, të tilla si një forum lojrash në internet, mund të rezultojë në dënime civile ose penale.

War Thunder, i cili u zhvillua nga Gaijin Entertainment, një kompani me bazë në Budapest me origjinë të ndryshme ruse, i lejon lojtarët të luftojnë me njëri-tjetrin duke përdorur pajisje ushtarake historike dhe moderne. Shumë nga lojtarët e tërhequr nga loja janë të fiksuar pas saktësisë dhe u bëjnë presion projektuesve të lojës që të marrin çdo detaj siç duhet – në disa raste duke mbështetur argumentet e tyre me materiale të kufizuara, siç është manuali i klasifikuar Challenger-2 që u nda në korrik 2021.

“Ne gjithmonë heqim postimet që përmbajnë informacion të klasifikuar ose të kufizuar nga forumi ynë sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Gaijin në një deklaratë për PC Gamer. “Ne i ndalojmë përdoruesit tanë që të ndajnë dokumente të tilla në platformat tona. Ne u kujtojmë përdoruesve tanë vazhdimisht se kjo është edhe e paligjshme dhe e pakuptimtë, kështu që ata nuk duhet ta bëjnë kurrë. Ne kurrë nuk përdorim dokumente të tilla në punën tonë”.

Ndërkohë, lojtari premtoi se “do të jetë më i kujdesshëm në lidhje me informacionin teknik që postoj,” tha Spacenavy90 për PC Gamer. “Shpresojmë ta lëmë pas vetes këtë çështje”.

 

Shpërndaje në: