Luftëtarët misteriozë të detit, dyshohet se ishin jashtëtokësorë (Foto)

Periskopi.com SOK

Në rajonin e Mesdheut lindor ndërmjet shekujve 13 dhe 12 para Krishtit, të dhënat e historisë së lashtë tregojnë për një konfederatë të fuqishme të luftëtarëve detarë të njohur si “Njerëzit e Detit”. Sipas një mbishkrim të lashtë, ky grup i njerëzve konsideroheshin si njerëz të pamposhtur.

Ata filluan sulme mbi disa civilizime të lashta që banonin në Mesdhe dhe shkaktuan kërdi në kombet dhe perandoritë si Egjipti, Perandoria Hite, Siria, Palestina dhe Turqia.

fbab54954ab11b8febb8ffa58ee57d3a.jpg

Por përkundër vendimit të tyre të ligjshëm në historinë njerëzore për faktin se ishte një forcë e ashpër që kontribuoi në rrëzimin katastrofik të disa qytetërimeve të Egjeut dhe Lindjes së Mesdheut gjatë Epokës së vonë të Bronzit, nuk dihet shumë se kush janë këta Njerëz të Detit të vërtetë dhe nga kanë ardhur, raporton “BeyondeSciencetv”, transmeton Periskopi.

Dijetarët dhe ekspertët kanë paraqitur disa teori rreth origjinës së mundshme të njerëzve misteriozë të detit, por është e vështirë të miratohet teoria më e mirë që i përgjigjet këtyre luftëtarëve enigmatikë.

ahk - ramses III.jpg

display-3033.jpg

merenptah5.jpg

Shumica e informacioneve të kufizuara që historianët dhe ekspertët kanë për njerëzit e detit erdhën nga qytetërimet e lashta që luftuan kundër kësaj konfederate misterioze detare një herë ose në disa raste. Egjiptianët e lashtë, në veçanti, ishin në konflikt me ta në shumë raste.

Në fakt, tre prej faraonëve të mëdhenj të Egjiptit – të tilla si Ramesses II, Merenptah dhe Ramesses III – regjistruan takimin e tyre me njerëzit e detit. Jo vetëm që këta liderë egjiptianë mburren në mbishkrimet e tyre për fitoret e tyre kundër kundërshtarëve të tyre të frikshëm, ata gjithashtu ofruan tregimet më të detajuara që i referohen këtij qytetërimi misterioz të sulmuesve të detit.

Sea-Peoples-Mural-2.jpg

Ekzistenca e njerëzve të Detit u zbulua dhe u përshkrua në mes të shekullit të 19-të nga një njeri i quajtur Emmanuel de Rougé, i cili shërbeu si kurator i Luvrit në atë kohë. Interpretimet e tij për njerëzit e detit erdhën nga mbishkrimet e famshme të Medinet Habu, e cila konsiderohet si burimi kryesor, si dhe baza e diskutimeve të ndryshme rreth konfederatës së detit në rajonin e Mesdheut. Por është rënë dakord nga ekspertë të ndryshëm se regjistrimi më i hershëm i mundshëm i Njerëzve të Detit është gjurmuar gjate gjithe rrugës për në mbretërimin e Ramesses II, faraonit të tretë të dinastisë së 19-të egjiptiane.

Ishte Merenptah pasardhësi i Ramesses II, i cili u ndesh përsëri me Luftëtarët e Detit gjatë vitit 1274 para erës sonë kur ai mbretëronte. Gjatë sundimit të Merenptah, egjiptianët luftuan kundër libianëve kur u përpoqën të pushtonin deltën e lumit. Faraoni shkroi për konfliktin dhe përmendi në shkrimet e tij se Libianët sollën aleatë gjatë pushtimit të tyre dhe ata ishin forca detare që vinin “nga detet në veri.” Ai listoi territoret e tyre që përfshinin Tereshin, Ekëeshin, Sherdenin, Lukën dhe Shekeleshin.

925ebfbc14689031a5b26e3204580939--sea-peoples-historical-illustrations.jpg

Përkundër suksesit të Merenptah në sigurimin e kufijve egjiptianë nga anëtarët e Luftëtarëve të Detit të cilët ishin duke u përpjekur për të krijuar vendbanime të përhershme në vend, konfederata detare u kthye edhe një herë për të ngritur një tjetër pushtim gjatë sundimit të Ramesses III, faraoni i dytë i dinastisë së 20-të të Egjiptit. Njerëzit e Detit u bashkuan përsëri me libianët dhe këtë herë ata filluan një sulm në qendrën tregtare në Kadesh dhe bastisën objekte përgjatë bregdetit. Ata gjithashtu u përpoqën të zënë dhe të merrnin kontrollin e Deltas, por nuk arritën pasi forcate  Ramesses III arritën të pengonin përpjekjet e tyre në vitin 1180 para erës sonë.

Ka edhe një spekulim se njerëzit e Detit enigmatik mund të lidhen me qytetërimin pak të njohur Luëian të asaj kohe, një koalicion mbretërish që besohet se kanë sjellë rrëzimin e civilizimeve të lashta të fuqishme deri në fund të Epokës së Bronzit në rajonin e Mesdheut. Jo vetëm që Luëianët supozonin të shkatërronin Perandorinë Hite, ata gjithashtu dobësuan dhe destabilizuan egjiptianët. Me sa duket, Mikeniasit u bashkuan dhe formuan një koalicion të tyre për të rrëzuar me sukses Luëianët dhe për të shkatërruar qytetet e tyre kryesore, të cilat përfshinë Trojën.

Disa historianë madje thonë se nuk ka më nevojë që njerëzimi i sotëm të ndjekë me aq passion zbulimin e identitetit e njerëzve misteriozë pasi ky është një mision pothuajse i pamundur. Megjithatë, si krijesa kurioze të Tokës, jemi të tërhequr për gjitha gjërat misterioze dhe një mendje e mrekullueshme e njeriut modern do të guxoj gjithmonë për ta zgjidhur këtë enigmë./Periskopi/