Misteri i Syrit të Saharës, ky është shpjegimi i shkencëtarëve (Foto/Video)

Periskopi.com SOK

Syri i Saharasë është fshehur për mijëvjeçarë nga sytë tanë. Kjo ishte për shkak të faktit se formimi gjeologjik misterioz ishte shumë i madh, por edhe i vështirë të konstatohet se kur ka ndodhur saktësisht.

Ishte NASA kur filloi të dërgonte njerëz në hapësirë me ç’rast ata e vërejtën ‘syrin e demit’ midis rërës së Saharasë që u zbulua për herë të parë. Edhe tani shkencëtarët kanë dyshimet e tyre në lidhje me këtë fenomen.

“Syri i Saharës” ishte i njohur zyrtarisht si struktura Richat dhe ndodhet në Mauritani gjegjqësisht në shkretëtirën e Saharës Perëndimore.

Misioni IV ndëhapësinor Gemini kishte bërë një udhëtim katër-ditor në orbitën e tokës, duke i urdhëruar astronautët që të marrin disa fotografi. Ata filmuan disa krater të cilët sipas termave gjeologjikë kanë një ndikim shumë të rëndësishëm për historinë e tokës.

Ata gjithashtu u tregojnë shkencëtarëve sa herë shkëmbinjtë e hapësirës kanë rënë në tokë dhe është në situatë të ndihmojë shkencëtarët të parashikojnë se çfarë mund të ndodhë në të ardhmen.

Për disa kohë shkencëtarët besonin se Syri i Saharës ishte, në fakt, një krater. Megjithatë, një gjë mungonte nga teoria; nuk kishte shkëmb të mjaftueshëm të shkrirë. Tani teoritë më të fundit kanë sugjeruar se ka një histori që është shumë më e ndërlikuar pas formimit natyror.

Shkencëtarët besojnë se syri mund të jetë formuar 100 milion vjet më parë

Besohet se struktura kryesore e unazës së Syrit të Saharasë mund të jenë mbetjet e gërryera të asaj që mund të ketë qenë një kupolë e shtresave të kores së tokës. Ndërsa shkencëtarët ende kanë shumë pyetje rreth strukturës, dy gjeologë nga Kanadaja kanë dalë me një teori rreth asaj se si mund të jetë formuar Syri i Saharës.

Ata thanë se formimi i Syrit mund të ketë filluar mbi 100 milionë vjet më parë kur Pangea, superkontinenti, u shqye nga pllakat tektonike, së bashku me Amerikën e Jugut dhe Afrikën, duke u ndarë nga njëra-tjetra.

Ata thonë se shkëmbi shkrirë që shtyu lart në sipërfaqen e tokës nuk e bëri atë të gjithë rrugën dhe kjo mund të kishte krijuar shtresa shkëmbore në një kupolë, ashtu si një flluskë e madhe në sipërfaqen e lëkurës, raporton “Disclose”, transmeton Periskopi.

Kjo pastaj mund të ketë krijuar linja rrethuese. Shkëmbi i shkrirë gjithashtu do të kishte tretur gurin gëlqeror afër mesit të Syrit të Saharasë dhe kjo do të ishte shembur më pas dhe do të kishte formuar një lloj shkëmbi të quajtur breccia (shkëmb i përbërë nga fragmente të mineraleve).

Ka disa nga ata që mendojnë se Syri i Saharës mund të jetë mbetja e qytetit të Atlantis, pasi Platoni thuhet se e ka përshkruar atë si unaza koncentrike e tokës dhe ujit./Periskopi/