Murgjit tibetianë shfaqin aftësi mbinjerëzore, habiten shkencëtarët e Harvardit (Video)

Periskopi.com SOK

Kur mendoni për aftësitë mbinjerëzore, murgjit tibetianë do t’ju befasojnë si një nga njerëzit e rrallë në këtë botë që kanë mësuar të zhbllokojnë potencialet e tyre të fshehura.

Në të vërtetë – këta murgjë janë magjepsës në shumë mënyra dhe ata posedojnë një mençuri të thellë rreth ekzistencës dhe jetës që tejkalon shumë mësime. Ata janë të njohur më së shumti për teknikat e tyre meditative që shumë njerëzve u vënë frikën.

Në të vërtetë, edhe shkencëtarët e Harvardit kanë qenë të habitur nga ajo që murgjit mund të arrijnë përmes meditimit – gjëra që janë krijuar për të qenë e pamundur për një njeri të arrijë. Duket sikur ata kanë mësuar se si të kontrollojnë çdo aspekt të qenies së tyre dhe kështu të bëhen mbinjerëzor, raporton “Hidden-truth”, transmeton Periskopi.

Kjo është ajo që Profesor Herbert Benson nga Shkolla e Mjekësisë e Harvardit zbuloi në udhëtimin e tij në Himalajet në vitet ’80. Eksperienca e tij me murgjit në manastiret e largëta është një që ende shkencëtarët e Harvardit nuk kanë arritur të deshifrojnë.

Benson raportoi se kishte vëzhguar murgjit tibetianë që meditonin në kushte që ishin të pamundura të duronin – murgjit do të uleshin e të meditonin në një parvaz me shkëmb në një lartësi prej 15.000 metra dhe në temperatura që ranë në zero gradë Fahrenheit, të zhveshur por që trupi i tyre ka ngrohtësi.

Teknika e meditimit që ata përdorin quhet g Tum-mo dhe me të, ata janë në gjendje të rrisin temperaturën e trupit të tyre në mënyrë të konsiderueshme.

“Ju dhe unë do të kemi një dridhje të pakontrollueshme dhe ndoshta do të vdesim nga presioni i ulët i gjakut”, shpjegon Benson. “Ata ishin mjaft të rehatshëm atje thjesht duke kryer jogat e tyre të nxehtësisë mesatare Tum-mo”.

Benson donte të zbulonte se çfarë ndodhi saktësisht në trurin e këtyre murgjve gjatë këtij meditimi interesant, kështu që ai solli disa mjete nga Bostoni për ta studiuar këtë rast.

Ata ishin të habitur ku gjetën se gjatë teknikave të tyre të përparuara të meditimit, medituesit ishin në gjendje të ulnin konsumin e tyre të oksigjenit në 64%.

Për ta vënë këtë në perspektivë, konsumi i oksigjenit i një personi të rregullt bie për 10-15% ndërsa është në gjumë dhe rreth 17% kur bënë meditim të thjeshtë. “Kjo ishte rënia më e madhe e konsumit të oksigjenit që u regjistrua ndonjëherë në eksperimente me një procedurë të thjeshtë qetësuese”, shpjegon Benson.

Për më tepër, gjatë gjendjes së tyre medituese, Benson dhe ekipi i tij regjistruan “një rënie të dukshme të rrjedhjes së gjakut në të gjithë trurin”, ndërsa vëmendja e kontrollit të trurit dhe funksionet autonome (si presioni i gjakut dhe metabolizmi) u bënë më aktive.

Sidoqoftë, edhe në kushte të tilla, rezultatet e eksperimenteve ishin befasuese për komunitetin shkencor, dhe ende ka pak shpjegime se si këta murgjë janë në gjendje të kontrollojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë trupin e tyre në një mënyrë që konsiderohet e pamundur për njerëzit.

Në fund të fundit, këta murgjë janë po aq njerëzorë sa çdokush prej nesh. A do të thotë kjo se ne të gjithë kemi potencial të tillë që ne nuk jemi në dijeni?

Benson arriti të merrte diçka nga përvoja e tij me murgjit tibetian – ai zhvilloi një teknikë që ai e quan “reagim relaksues”. Ai e përshkruan këtë teknikë si “gjendje fiziologjike kundër stresit” dhe shërben për të ulur metabolizmin, presionin e gjakut, dhe shkallën e frymëmarrjes.

Ai dhe kolegët e tij në institutin mjekësor Mind/Body në Beth Israel Deaconess Medical Center në Boston përdorin këtë teknikë për të trajtuar sëmundjet e lidhura me stresin, si ankthi, depresioni i butë dhe i moderuar, zemërimi i tepërt, pagjumësia, presioni i lartë i gjakut, dhe madje edhe infertiliteti.

Reagimi i relaksimit përfshin përsëritjen e një fjale, fjali ose lutjeje të shkurtër, duke lënë gjurmët e çdo mendimi ndërhyrës.

“Unë dua të hetoj se cilat forma të avancuara të meditimit mund të bëjnë për të ndihmuar në kontrollimin e proceseve fizike që dikur janë menduar të jenë të pakontrollueshme”, vëren Benson.

Çfarëdo të vërtete që qëndron në meditim, është e njëjta e vërtetë që ka bërë që murgjit tibetianë të duken super-njerëzorë për të gjithë ne. Dhe përderisa nuk duhet të përpiqeni të bëheni mbinjerëzor, së paku mund të investoni disa minuta në ditë për të arritur një gjendje më të shëndetshme nëpërmjet meditimit të thjeshtë./Periskopi/