Në Mars ka jetë, gjenden molekula organike në një krater

Periskopi.com SOK

Në planetin Mars ka molekula organike dhe metani, këto janë gjetur në atmosferën ciklike që ndryshon. Si asnjëherë më parë, duket se planeti i kuq i ka të gjitha kushtet që të ketë jetë dhe ndoshta ta mirëpresë atë përsëri. Të dhënat e dërguara në Tokë nga misioni i NASA-s Curiosity, janë botuar në faqen “Shkencë” edhe pse nuk ka ende prova të jetës, ata tregojnë se me shumë gjasa 3.5 miliardë vjet më parë në Mars ka pasur pasur shenjë jete.

Molekulat organike janë zbuluar nga Curiosity në krateret Gale dhe laboratori “rover” ka qenë duke i eksploruar që nga 6 gusht 2012. Grupi i koordinuar nga Jennifer Eigenbrode  që morën përsipër analizën e mostrës në Mars, përjashtoi çdo dyshim për një ndotje të mundshme, por prap nuk arriti të sqaroi origjinën e dëshmisë së një jete në të kaluar.

Ajo që është e sigurt është se nëse çështja organike është gjetur në afërsi të sipërfaqes së një mjedis armiqësor të tillë si Marsi, i rrit në masë të madhe shanset për ta gjetur atë në tokë. Një shpresë e madhe për misionin “ExoMars” në vitin 2020 që bëhet nga Agjencia Hapësinore Evropiane (ESA) dhe Rusia , të cila do të shpojë tokën marsiane deri në dy metra thellësi.

Metani në atmosferën e Marsit u zbulua në vitin 2004 nga misioni Mars Express i Agjencisë Hapësinore Evropiane (ESA) dhe që atëherë ata janë pyetur se nga vjen ky gaz, që konsiderohet si një nga treguesit themelorë të jetës.