Në vitin 1952 shkencëtari gjerman ka parashikuar se emri “Elon” do të lidhej me kolonizimin e Marsit

Periskopi.com SOK

I lindur në Afrikën Jugore inxhinieri dhe biznismeni miliarder Elon Musk është njëri prej shpikësve më të mëdhenj botërorë në sferën e udhëtimin hapësinor.

Kompania e tij SpaceX punon në krijimin e energjisë me shpenzimeve të ulëta dhe energjisë efikase sa i përket anijeve kozmike. Nëse SpaceX arrin në misionin e vet kërkimor, emri “Elon” padyshim do të bëhet përgjithmonë i lidhur me Marsin.

Por nuk është hera e parë që “Elon” dhe “Mars” janë eksploruar.

Ëernher von Braun ishte një inxinier i hapësirës gjermane, përgjegjës për ndërtimin e armës më të zhvilluar nazi-gjermane V-2.

Nofka e saj ishte “arma hakmarrëse”, V-2, ishte raketa e parë balistike në botë me rreze të gjatë.

Ai hyri në shërbim në fund të vitit 1944 dhe, pas përfundimit të luftës, Wehrmacht kishte nisur mbi 3.000 raketa V-2, duke vrarë rreth 9.000 civilë dhe personel ushtarak, raporton “The Vintage Neës”, transmeton Periskopi.

Një tjetër punëtor i detyruar 12.000 dhe kampi i përqendrimit vdiqën pasi u detyruan të marrin pjesë në prodhimin e armës së famshme.

Von Braun ishte një astronom i pasionuar i cili i ndërtoi raketat me pasion qysh në adoleshëncë.

Ai ishte rekrutuar nga armata gjermane për të ndërtuar armën vdekjeprurëse.

Por në vitin 1944, Von Braun ishte akuzuar për bashkëpunim me komunistët dhe më pas u arrestuar nga SS.

Krimet e tij kundër regjimit nuk u provuan, kështu që ai u lirua me kusht dhe vazhdoi punën për zhvillimin e raketave balistike. Megjithatë, në atë kohë, ai ishte i gatshëm të arratisej drejt SHBA-së.

Ai vazhdoi rrugën për në Austri për t’u dorëzuar tek ushtria amerikane në verën e vitit 1945, në kohën kur ushtria sovjetike kishte filluar t’i afrohej objektit kërkimor ku ai kishte ndërtuar raketat naziste.

Von Braun ishte në mesin e 1, 500 shkencëtarëve gjermanë ku ishin transportuar në mënyrë sekrete në SHBA. Pasi u akomodua në shtetin amerikan, ai filloi të zhvillojë raketën balistike. Pothuajse gjysmën e jetës së tij ai ia shpenzoi ndërtimit të raketave.

Ishte i interesuar të zhvillonte një sistem reaktiv të avionit që mund të transportonte njerëz në Hënë dhe në Mars. Pjesa profetike e punës së Von Braun ka të bëjë me qeveritë autonome të Marsit.

Ai propozoi që në vend të presidentëve, drejtuesit e kolonive të emëroheshin me titull “Elon”: “Qeveria marsiane duhet të drejtohet nga dhjetë burra, udhëheqësi i të cilëve zgjidhej me votim universal për pesë vjet dhe i quajtur “Elon.” Dy shtëpi të parlamentit miratuan ligjet që duhej administruar nga Eloni dhe kabineti i tij.”Tani, me lajmin e planeve të Elon Muskut, njerëzit po pyesin nëse kjo mund të jetë thjesht një rastësi.

Nuk ka lidhje midis von Braun dhe Musk, i cili ka lindur në 1971 në Pretoria, biri i një kanadeze dhe një afrikano jugori. Ai mësoi programimin kompjuterik qysh moshën 12 vjeçare dhe fitoi diploma universitare në Universitetin e Pensilvanisë dhe Shkollën e Biznesit Wharton.

Megjithëse von Braun kurrë nuk arriti të ndjekë kolonizimin e Marsit, ai u bë pionier i udhëtimit hapësinor amerikan. Domethënë, ai ishte mjeshtri pas Saturnit V, një raketë me shpenzime të lëngshme që ishte në përdorim nga viti 1968 deri më 1972./Periskopi/