Ngrënia e këtyre llojeve të ushqimeve mund t’ju bëjë me ankth

Periskopi.com Shëndeti

Të kënaqesh me një trajtim të ëmbël herë pas here nuk është një gjë e tmerrshme. Ndonjëherë ne të gjithë kemi nevojë për pak ëmbëlsi, dhe është e rëndësishme të trajtoni veten dhe të shijoni në maksimum raste të veçanta.

Megjithatë, sheqernat e rafinuar mund të mos jenë nxitësit e humorit që ne shpesh mendojmë se janë. Në fakt, hulumtimi sugjeron se konsumimi i sasive të konsiderueshme të sheqerit të përpunuar mund të rrisë ankthin, të zbehë disponimin tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni plotësisht nervoz.

Pse? Sipas Meghan O’Hara, kjo ka të bëjë me  lidhjen mendje-zorrë, si dhe marrëdhënien tuaj me ushqimin. “Ka disa mekanizma të ndryshëm, disa fiziologjikë dhe disa emocionalë, që mund të jenë në lojë kur hahet sheqerna të shtuara”, thotë ajo për First for Women.

Lidhja fizike midis sheqernave të rafinuara dhe humorit

Kur hani ushqime të pasura me sheqerna të rafinuar, O’Hara thotë se zorrët dhe truri në fakt “flasin” për këtë. “Kur ne hamë sheqerna të shtuara, ato ushqejnë bakteret në zorrët tona”, thotë ajo. “Nëse kemi një rritje të tepërt të baktereve oportuniste, të padobishme, kjo mund të ushqejë problemet e disponimit… Shkencëtarët kanë zbuluar se bakteret e zorrëve prodhojnë neurotransmetues si serotonina, dopamina dhe GABA, të cilat të gjitha luajnë një rol kyç në rregullimin e humorit”. (GABA, ose acidi gama-aminobutirik, është një neurotransmetues që bllokon impulset midis qelizave nervore të trurit tuaj dhe nivelet e ulëta të GABA kanë qenë të lidhura me çrregullime të humorit).

O’Hara tregon një studim të botuar në PLOS Pathogens, i cili argumenton se ne duhet ta shohim mikrobiomën në zorrën tonë si një sistem të mesazheve kimike. Me fjalë të tjera, zorra vazhdimisht dërgon sinjale në tru, gjë që ndikon në sjelljen tonë.

“Disa mikro-organizma në zorrë ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si njerëzit metabolizojnë këto komponime, duke rregulluar në mënyrë efektive sasinë e këtyre neurotransmetuesve që qarkullojnë në gjak në tru”, shton O’Hara. “Kjo mund të ndikojë në humorin tonë në mënyra të ndryshme! Bakteret e zorrëve gjithashtu mund të gjenerojnë kimikate të tjera neuroaktive  – duke përfshirë një të quajtur butyrate – që janë lidhur me reduktimin e ankthit dhe depresionit” .

O’Hara vëren se nervi vagus, ose nervi që përcjell sinjale nga sistemi tretës në tru, luan një rol të madh në disponimin tonë. “Ka pasur kërkime për të treguar se disa mikrobe mund të aktivizojnë nervin vagus, linja kryesore e komunikimit midis zorrëve dhe trurit”, thotë ajo. “Ky nerv ka gjithashtu një rol të rëndësishëm në modulimin e përgjigjeve të sistemit tonë nervor, të cilat janë përgjegjëse për ndjenjën e një ndjenje kërcënimi”. Në të vërtetë, një studim që ajo referon nga PNAS sugjeron se një lloj specifik bakteresh (i njohur si Lactobacillus) rregullon sjelljen emocionale duke aktivizuar nervin vagus.

“Përveç kësaj, mikrobioma është e ndërthurur me sistemin imunitar, i cili vetë ndikon në disponimin dhe sjelljen”, përfundon ajo, duke iu referuar një artikulli nga  Frontiers in Microbiology.