OKB e fajëson ISIS-in për gjenocid ndaj Yazidive

OKB e fajëson ISIS-in për gjenocid ndaj Yazidive

Hetuesit e OKB-së kanë thënë se ekstremistët e grupit militant Shteti Islamik, kanë kryer gjenocid në Siri dhe Irak ndaj minoritetit fetar, Yazidi.

“Gjenocidi ka ndodhur dhe ai po vazhdon”, ka thënë sot në Gjenevë, Paulo Pinheiro, kryetar i Komisionit të OKB-së për hetime në Siri.

Komisioni i veçantë i OKB-së përmes një raporti që është publikuar të njëjten ditë ka thënë se mbi 3200 gra dhe fëmijë Yazidi, të kidnapuar në Irak, ende po mbahen peng në Siri nga luftetarët e IS-it dhe se ato po përdoren si skllave seksi.

Raporti shton se militantët e IS-it, kanë kryer ekzekutime masive të pjesëtarëve të këtij komuniteti gjatë muajit gusht të vitit 2014 në Irak.

Raporti ka thënë se metodat e përdoura për ta kryer këtë gjenocid ndaj Yazidive kanë qenë: skllavërimi seksual, puna e detyruar, torturat dhe konvertimi i detyrueshëm në Islam.

“Vajza nëntë vjeçare janë përdhunuar, njejtë siç është vepruar edhe me gratë shtatëzëna”, thotë raporti, kryesisht i mbështetur në intervista me të mbijetuar dhe personel mjekësor.

Raporti pretendon se grave Yazidi gjithashtu iu është mohuar e drejta për të lindur fëmijë, pasi ato i kanë ndarë nga burrat, ndërsa i kanë traumatizuar femrat.

Hetuesit e këtij komisioni kanë thënë se Këshilli i Sigurimit i OKB-së duhet të shtojë masat për të ndaluar gjenocidin dhe krimet e tjera që po kryhen ndaj Yazidive.

Vlerësohet se në Irak dhe Siri kanë jetuar 720 mijë Yazidi para se grupi militant, Shteti Islamik të sulmonte këto vende në vitin 2014.

 

Shpërndaje në: