‘Para-ardhësit e shqiptarëve’ në Pakistan bëhen viral me festat antike për Vit të Ri

Periskopi.com Galeria

Për çdo vit, kalashët – grupi më i vogël minoritar në Pakistan – mirëpresin vitin e ri përmes një festivali antik.

Komuniteti i vogël i kalashëve mblidhet për “Kahmos” (Chawmos), festime dy-javore që koincidojnë me solsticin dimror.

Është një portret në kontraste: bora me zjarrin, rituale solemne dhe veprime kaotike, ndarje gjinore dhe flirtim publik, bashkësi dhe izolim, raporton New  York Times, përkthen Periskopi.

Ndërsa koronavirusi ka detyruar botën të adoptojë distancimin social, kalashët kanë praktikuar të qenët komunitet në izolim për mijëvjeçarë të tërë.

Për këtë komunitet të vogël në Pakistan është raportuar se ka ngjashmëri kulturore me shqiptarët duke u sugjeruar se mund të jenë edhe para-ardhësit tanë. /Periskopi.

Shpërndaje në: