Partitë pro pavarësisë së Katalonisë me deklaratë të re për pavarësi

Periskopi.com Lajme

Të tri partitë pro pavarësisë së Katalonisë, të cilat kanë 70 nga 135 vendet në parlamentin rajonal të Barcelonës, ranë dakord për tekstin e një rezolute që synon të vazhdojë rrugën drejt vetëvendosjes.

Duke vepruar kështu, ata dhanë një përgjigje të përbashkët ndaj vendimit të Gjykatës Supreme spanjolle, e cila dënoi 12 udhëheqësit katalanas njëmbëdhjetë ditë më parë për organizimin e një referendumi të ndaluar të pavarësisë më 2017.

Deklarata nuk është një dokument detyrues, por avokatët katalanas të pavarësisë duan të tregojnë se referendumi është vullneti i popullit.

Teksti “mbron të drejtën e vetëvendosjes dhe sovranitetit të popullit të Katalonjës, në mënyrë që të mund të përcaktojë të ardhmen e tij politike”.

Së bashku për Kataloninë (JxCat), E majta Republikane Katalanase (ERC) dhe Kandidatura për Unitet Kombëtar (CUP) do t’i dërgojnë një rezolutë në parlamentin Katalonisë për miratim.

Ajo është në kundërshtim me dispozitat e Gjykatës Supreme dhe asaj Kushtetuese, të cilat deklaruan në gjykimet e tyre se kushtetuta spanjolle nuk lejon një referendum për pavarësinë.

Por kryetari i parlamentit katalanas Roger Torrent, një anëtar i ERC, miratoi votimin mbi deklaratën.

“Ne do të marrim të gjitha pasojat e mundshme, si juridike ashtu edhe personale, në mënyrë që gjithçka të diskutohet në parlament,” tha Torrent.

Partitë e opozitës që mbrojnë integritetin e Spanjës në Parlamentin katalanas kanë thënë se deklarata është një “perde tymi”, në mënyrë që të mbulojë dallimet midis tre partive që janë pro pavarësisë së Katalonisë.

Shpërndaje në: