Pas Ohrit, Oda Ekonomike Amerikane kërkon që Kosova t’i bashkohet Ballkanit të Hapur

Pas Ohrit, Oda Ekonomike Amerikane kërkon që Kosova t’i bashkohet Ballkanit të Hapur

Oda Ekonomike Amerikane ka mirëpritur marrëveshjen e arritur të shtunën (18 mars) ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve në Ohër.

Përmes deklaratës për media, OEA ka shprehur besimin e saj se kjo marrëveshje do të hapë mundësitë e zhvillimit ekonomik për të dyja shtetet, duke përmirësuar shkëmbimin e mallrave dhe shërbimeve.

Gjithashtu, ajo përsërit thirrjen e saj për Qeverinë e Kosovës që t’i bashkohet iniciativës së Shqipërisë, Maqedonisë Veriore dhe Serbisë, e njohur si Ballkani i Hapur, për treg të përbashkët rajonal, në bazë të marrëveshjes të arritur në Uashington më 4 shtator të vitit 2020.

“Oda Amerikane u bën gjithashtu thirrje të dyja shteteve që të respektojnë zotimet e dhëna më parë për investime në infrastrukturën rrugore dhe hekurudhore. Zhvillimi i infrastrukturës së transportit, së bashku me njohjen reciproke të diplomave universitare dhe certifikimeve profesionale do të mundësojnë lirinë e lëvizjes së njerëzve dhe mallrave, si edhe lirinë e ofrimit të shërbimeve, duke përmirësuar në këtë mënyrë mobilitetin e bizneseve dhe profesionistëve brenda hapësirës së Ballkanit të Hapur”, thuhet në deklaratën e OEA-s.

Shpërndaje në: