Për dallim prej njerëzve: Mizat bëjnë seks edhe kur janë të sëmura

Për dallim prej njerëzve: Mizat bëjnë seks edhe kur janë të sëmura

Ato janë më të njohura për gumëzhitjen nëpër qarqe duke kërkuar për banane, por frutat e pjekura mund të jenë vetëm një nga interesat kryesore të mizës së frutave.

Studiuesit në Universitetin e Birminghamit kanë zbuluar se insektet vazhdojnë të bëjnë seks me njëri-tjetrin edhe kur janë të infektuar me patogjenë vdekjeprurës.

Në laborator, mizat e frutave të infektuara vazhduan të angazhoheshin në miqësi dhe çiftëzim, pavarësisht nëse miza mashkull apo femër ishte infektuar.

Ishte menduar se infeksionet zakonisht reduktojnë sasinë e energjisë në dispozicion për aktivitete si çiftëzimi.

Kur përballen me një kërcënim të mundshëm për jetën, disa kafshë reagojnë duke investuar më shumë në riprodhim, me gjasë në përpjekje për të kaluar gjenet tek brezi i ardhshëm.

Kjo mund të jetë fare mirë ajo që po ndodh me mizat e frutave në kushtet e testuara në laborator.

“Kafshët kanë burime të kufizuara të energjisë që duhet të shpërndahen midis aktiviteteve të ndryshme, si luftimi i një infeksioni ose çiftëzimi”, tha autorja e studimit Dr Carolina Rezaval në Universitetin e Birminghamit.

“Ne ishim të interesuar të kuptonim se si kafshët i japin përparësi dhe balancojnë investimet e tyre në mbrojtjen imune dhe riprodhimin”.

Studimi u fokusua në Drosophila melanogaster, një specie që zakonisht quhet miza e frutave, dhe nganjëherë miza e uthullës.

Lloji është përdorur për më shumë se një shekull për të studiuar gjenetikën dhe sjelljen, duke përfshirë ritualin e miqësisë, i cili është ‘i përbërë nga sjellje komplekse të lindura që kulmojnë me bashkimin’, thonë studiuesit.

Në laborator, mizat u infektuan me baktere duke përfshirë Serratia marcescens dhe Staphylococcus aureus, të cilat të dyja mund të prekin seriozisht njerëzit.

Pasi u infektuan, meshkujt dhe femrat u vendosën në një ‘dhomë miqësie’ për të parë nëse do të çiftëzoheshin, transmeton Klankosova.tv.

 

Shpërndaje në: