Përfaqësuesit e BE’së mbështesin institucionet në luftën kundër dhunës ndaj grave

Periskopi.com Lajme

Shefi i Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Tomas Szunyog dhe shefi i Misionit të BE-së për Sundimin e Ligjit në Kosovës, Eulex, Lars-Gunnar Wigermark nëpërmjet një deklarate të përbashkët kanë përsëritur përkushtimin e tyre për të mbështetur institucionet dhe shoqërinë e Kosovës në tërësi në luftën kundër dhunës me bazë gjinore.

Këtë të enjte është duke u shënuar Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave dhe nisja e fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, e cila do të zgjasë deri më 10 dhjetor.

Ky vit shënon 30 vjetorin e fushatës teksa në këto 30 vjet, zërat e aktivistëve dhe të mbijetuarve e kanë sfiduar dhunën me bazë gjinore në një pikë ku askush nuk mund ta injorojë më.

“Dhuna ndaj grave dhe vajzave ishte tashmë e përhapur edhe përpara se pandemia COVID-19 të ndryshonte jetën tonë më shumë se 18 muaj më parë. Duke rritur pabarazitë gjinore para-ekzistuese, pandemia ka përkeqësuar më tej dhunën me bazë gjinore”.

“Kjo është arsyeja pse thirrja për t’i dhënë fund dhunës ndaj grave nuk mund t’u lihet vetëm aktivistëve dhe shoqërisë civile. Ai kërkon mobilizimin e të gjitha palëve të interesuara në të gjithë shoqërinë dhe angazhimin institucional dhe drejtues nëpërmjet veprimeve të prekshme dhe sigurimit të fondeve të dedikuara, ndërgjegjësimit dhe përpjekjeve të përshtatura për të ndryshuar normat e rrënjosura thellë socio-kulturore” thuhet në deklaratën e përbashkët.