Presidenti slloven ia bën një favor Kosovës, i drejtohet Brukselit me letër për vizat

Presidenti slloven ia bën një favor Kosovës, i drejtohet Brukselit me letër për vizat

Presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor, ka treguar për letrën që i ka dhënë presidentit të Këshillit Europian, ku kërkohet që të plotësohen disa kushte për gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor, e ndër to është edhe liberalizimi i vizave për Kosovën.

Pahor këtë letër ia ka dorëzuar Michelit në Forumin e Prespës. Aty përmendet rreziku që Ballkani Perëndimor të largohet nga rruga europiane, nëse vazhdon procesi shumë i ngadaltë i integrimit të këtyre shteteve nga ana e BE-së.

Përpos liberalizimit të vizave për Kosovën, Pahor kërkon që të fillojnë negociatat në qershor me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Po ashtu, ai kërkon që Bosnjës e Hercegovinës t’i jepet statusi i vendit kandidat për BE pa kushte. Në këtë Forum po merr pjesë edhe Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani.

Kjo është letra e plotë:

I nderuar zoti President,

Në dritën e agresionit të Federatës Ruse ndaj Ukrainës dhe efektet e luftës në sigurinë evropiane po rriten ripohoni rëndësinë e Bashkimit Evropian si një garantues i sigurisë dhe stabilitetit.  Ndërsa sinqerisht  Unë mbështes të gjitha përpjekjet për t’i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë statusin e kandidatit, por jam gjithnjë e më shumë i shqetësuar për situatën në Ballkanin Perëndimor, të cilit ne vazhdimisht po i deklarojmë garanci evropiane, perspektivë, por grupi po largohet gjithnjë e më shumë.

Unë jam veçanërisht i shqetësuar për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë.  Në këtë vend, pasojat negative dhe procesi shumë i ngadaltë i zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe largimi nga perspektiva evropiane.  Në këto rrethana, nacionalizmi dhe lufta për ndryshimin e kufijve po intensifikohen, të gjitha këto po çojnë në paqëndrueshmëri në rritje që kërcënon sigurinë jo vetëm të BiH dhe fqinjësisë së saj të afërt, por edhe të Bashkimit Evropian.

Jam i bindur se është e domosdoshme që Bosnje-Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte.  Natyrisht, BiH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm – kështu që së pari statusin e kandidatit dhe më pas plotësimin e kushteve.  Sipas mendimit tim, kjo do t’i forconte forcat pro-evropiane në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe dinamika e përshtatjes së brendshme me normat evropiane.

Unë besoj se nevojiten hapa konkretë për të përshpejtuar zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor dhe Kosova të marrë liberalizim vizash.  Besoj se të dyja kërkojnë vetëm vullnetin politik të shteteve anëtare, si të tre shtetet plotësojnë të gjitha kushtet për të thënë.  Dua gjithashtu një proces më të shpejtë negociues me Malin e Zi dhe Serbinë.

Shpërndaje në: