Rakiq i reagon Sveçlës për deklaratën se veriu ka qenë “El Dorado” për kriminelët

Rakiq i reagon Sveçlës për deklaratën se veriu ka qenë “El Dorado” për kriminelët

Kryetari i Listës Serbe, Goran Rakiq, i ka bërë një reagim të gjatë ministrit të Brendshëm të Kosovës, Xhelal Sveçla për intervistën e tij për mediumin serb N1. Sveçla deklaroi se veriu i Kosovës ka qenë “El Dorado” për kriminelët 20 vitet e kaluara dhe se nënkryetari i Listës Serbe, Milan Radojiçiq, gëzon mbështetjen e Vuçiqit në Serbi por që i njëjti është në listën e zezë të Thesarit amerikan.

Në reagimin e tij Rakiq i del në mbrojtje zëvendësit të tij Milan Radojiçiq, duke thënë se Sveçla flet gënjeshtra.

“Përpjekjet e ministrit të Brendshëm Xhelal Sveçla për të larguar vëmendjen e publikut nga premtimet e paplotësuara që partia e tij i bëri në fushatë, si rregull thyen mbi kurrizin e popullit serb. Prandaj në periudhën paraprake ai ka dhënë gjashtëdhjetë deklarata në të cilat pa asnjë provë sulmon nënkryetarin e listës serbe Milan Radoiçiq, shtetin e Serbisë dhe presidentin Aleksandar Vuçiq. As një gënjeshtër kundër zotit Radoiçiç që i tha zotit Sveçla nuk do të zvogëlojë përgjegjësinë tuaj për ngritjen e tensioneve dhe rrezikimin e paqes, as që ju i premtuat shqiptarëve një jetë më të mirë dhe u shërbyet atyre qindra problemeve, duke filluar me paga më të ulëta, një inflacion 15%. , mosmiratimi i liberalizimit të vizave, sistemet e shkatërruara arsimore, sociale dhe shëndetësore, mosekzistenca e investimeve të huaja, moshapja e vendeve të punës etj.”, ka thënë Rakiq.

Kryetari i Listës Serbe që mban edhe funksionin e Ministrit për Kthim dhe Komunitete, Goran Rakiq, ka folur poashtu edhe “El Doradon” në veri për të cilin foli Sveçla ku tha se veri ka qenë strehë e kriminelëve për 20 vjet.

“Fakti që për ju çdo serb është kriminel dhe veriu El Dorado, tregon qartë se jeni të mbushur me urrejtje dhe dëshirë për ta kthyer veriun në një vend konflikti. Nuk do t’ju dalë sepse nuk do ta lejojnë as serbët dhe as shqiptarët, sepse nuk do të pranojnë të vuajnë që të fitoni pikë të lira politike”, ka thënë ai.

Ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal ka thënë se veriu i Kosovës ka qenë “El Dorado” për kriminelët 20 vitet e kaluara. Ai në një intervistë për kanalin N1, filialin e CNN-it në Serbi, tha se serbët, shqiptarët dhe boshnjakët janë gjithashtu të përfshirë në krim, por se ata kanë mbështetje politikenë Beograd për aktivitetet e tyre ilegale. Si shembull për ekzistimin e lidhjes mes krimit dhe politikës, ai përmend Milan Radoiçiqin, nënkryetarin e Listës Serbe, i cili është në “listën e zezë” të SHBA-së dhe që, thotë ai, gëzon mbështetjen e disa politikanëve në Kosovë dhe të presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Kur analizojmë situatën e sigurisë në veri, kuptojmë se nuk është vetëm një krizë e fundit. Veriu i Kosovës, pra katër komunat në veri të Kosovës, si zonë ishin si një “vrimë e zezë” në sundimin e ligjit. Kjo është një zonë e karakterizuar nga një nivel i jashtëzakonshëm i kontrabandës së mallrave, ku lloje të ndryshme të veprave kriminale kanë ndodhur vazhdimisht dhe pa u ndëshkuar”, thotë Sveçla.

Si shembull i lidhjes mes krimit dhe politikës, ai veçon nënkryetarin e Listës Serbe, Milan Radoiçiq, i cili është në “listën e zezë” të SHBA-ve dhe të cilin drejtësia e Kosovës e dyshon për përfshirje në vrasjen e Oliverit. Ivanoviq.

“Radoiçiq është një person që gëzon mbështetjen publike jo vetëm të Serbisë, por edhe të disa përfaqësuesve politikë të Kosovës, por në të njëjtën kohë është në listën e zezë të SHBA-së për shkak të pjesëmarrjes së tij në krimin e organizuar. Kemi shumë dëshmi se, ndër të tjera, ai së fundi ka hyrë ilegalisht në Kosovë. Kemi deklarata nga zyrtarë të Listës Serbe të cilët kanë thënë se Radoiçiq ka qenë në barrikada më 31 korrik dhe 1 gusht dhe se ka qenë organizator dhe mbrojtës i këtyre barrikadave. Kjo do të thotë se ne kemi prova të mjaftueshme për aktivitetet e tij kriminale”, thotë Sveçla.

Çështja, thotë ai, është se ekziston një mungesë e plotë e bashkëpunimit ndërmjet autoriteteve në Beograd dhe Qeverisë së Kosovës për ta sjellë Radoiçiqin para drejtësisë.

“Për t’i bërë gjërat edhe më keq, ai (Radoiçiq) gëzon mbështetjen e drejtpërdrejtë të presidentit të Serbisë”, thotë Sveçla.

Shpërndaje në: