Rama: Serbia do të duhet të njohë Kosovën dhe të heqë qafe barrën

Periskopi.com Lajme

“Ne kemi nevojë për BE-në po aq sa ata na. Ne mund ta ngremë njëri-tjetrin lart ose ta tërheqim njëri-tjetrin poshtë. Për sa na përket ne të gjithë kemi bërë punën tonë për këtë fazë, por sigurisht që ka ende shumë për të bërë dhe askush nuk po e mohon këtë. Problemi i vetëm është se për çdo fazë që ne ofrojmë, BE-ja duhet të japë pjesën e saj dhe kjo nuk ka ndodhur kohët e fundit”, ka deklaruar kryeministri shqiptar Edi Rama për ‘Novi Magazin’.

Ai shprehet se do të dëshironte që BE-ja të jetë BE dhe ndjek vizionin e themeluesve drejt zbatimit të plotë të projektit të tyre evropian, i cili përfshin integrimin e plotë të Ballkanit Perëndimor në Union.

“Ne kemi nevojë për BE-në po aq sa ata na. Ne mund ta ngremë njëri-tjetrin lart ose ta tërheqim njëri-tjetrin poshtë. Për sa na përket ne të gjithë kemi bërë punën tonë për këtë fazë, por sigurisht që ka ende shumë për të bërë dhe askush nuk po e mohon këtë. Problemi i vetëm është se për çdo fazë që ne dorëzojmë, BE-ja duhet të japë pjesën e saj dhe kjo nuk ka ndodhur kohët e fundit”, tha Rama.

I pyetur se si e sheh dhënien e statutit kandidat për Ukrainën dhe Moldavinë, nëse është thjesht një gjest dashamirësie, ai përgjigjet se nuk i kupton arsyet e një vendimi të tillë për Bosnjën dhe Hercegovinën, ndërsa mbështet plotësisht vendimin për Ukrainën dhe Moldavia.

“Por të lëmë përsëri Bosnjë-Hercegovinën pa asgjë, ndërkohë që u kërkua njëzëri nga të gjithë deputetët e Bosnjë-Hercegovinës që përfaqësojnë të gjitha komunitetet, tregon edhe një herë se BE-ja në vend që të udhëheqë me vendosmëri të gjithë Evropën në këto kohë të trazuara, udhëhiqet nga inercia e ngjarjeve aktuale në vend të një vizioni. Shpresojmë që një luftë tjetër të mos jetë e nevojshme që Bosnja dhe Hercegovina të marrë statusin e kandidatit”, thotë ai, transmeton FRontOnline.

I pyetur se cila sipas tij ishte arsyeja që BE-ja lidhi Shqipërinë me Maqedoninë e Veriut dhe nëse ishte e drejtë për të dyja vendet, ai shprehet se beson se kjo nuk është një arsye tjetër për të fajësuar BE-në. Në këtë rast, ideja e tyre për t’i mbajtur të dy vendet bashkë dhe për të hapur negociatat e anëtarësimit për të dyja nuk ishte aspak e padrejtë.

I pyetur se si e sheh faktin që ende nuk ka liberalizim të vizave për banorët e Kosovës, ai thekson se cilatdo qofshin arsyet, është një sulm i turpshëm ndaj dinjitetit njerëzor të mbarë popullatës.

“Në çdo rast do të përjashtoja faktorin e mosnjohjes sepse nuk kam dëgjuar kurrë që presidenti dhe kryeministri juaj të deklarohen kundër. Përkundrazi, gjithmonë kanë thënë se Serbia mbështet heqjen e vizave për popullatën e Kosovës”, thotë Rama.

I pyetur se pse disa vende të rajonit, përfshirë edhe Kosovën, ende nuk duan të anëtarësohen, ai thotë se e kanë shumë gabim.

I pyetur pse mendon se komuniteti politik i Macron mund të jetë i mirë për vendet që nuk janë anëtare të BE-së dhe nëse është një kurth dhe një zëvendësim i anëtarësimit në BE, ai kërkon një zëvendësim për atë, derën e anëtarësimit që nuk ekziston.

“Jo! Nuk është problem. Problemi është se disa njerëz nuk duan të përballen me realitetin e zgjerimit, i cili është bërë një mjet për të fantazuar për vendet e tjera për hir të politikës së brendshme. Bullgaria ishte vetëm shembulli më brutal, jo i vetmi”, thotë Rama.

I pyetur nëse mendon se do të jetë mirë për Beogradin nëse Serbia refuzon t’i bashkohet sanksioneve të BE-së kundër Rusisë, ai thotë se nuk do të jetë mirë.

“Por unë mendoj se nuk duhet të jetë keq. Refuzimi i Serbisë për t’iu bashkuar sanksioneve të BE-së nuk është pëlqimi i Serbisë për agresion. Në të kundërtën. Serbia tri herë radhazi iu bashkua botës demokratike duke votuar kundër Rusisë në Kombet e Bashkuara. Turqia është një tjetër vend që nuk respektoi sanksionet, por është kundër Rusisë në OKB dhe gjithashtu jep një kontribut unik për të gjithë ne, duke u angazhuar me Ukrainën, OKB-në dhe vetë Rusinë për qëllime humanitare”, beson Rama.

Siç thotë ai, Serbia në një moment do të duhet të njohë Kosovën dhe të heqë qafe barrën që nuk duhet të dëmtojë të ardhmen e ndritur të vendit tuaj për një kohë të gjatë, transmeton tuitje FRontOnline.

“Unë i kuptoj vështirësitë në zgjidhjen e një çështjeje kaq të zjarrtë, por Kosova është zhdukur përgjithmonë. Kur bëhet fjalë për Rusinë e Putinit, as lufta dhe as sundimi i Putinit nuk do të zgjasin përgjithmonë. Por historia ka rëndësi. Ekonomia ka rëndësi. Opinioni publik është i rëndësishëm. Dhe vështrimi i gjithë kësaj në rastin e Serbisë ndihmon për të kuptuar pse t’i kërkohet Serbisë të respektojë sanksionet thjesht nuk është e mençur. Është gjithashtu e rrezikshme për të gjithë rajonin. Sido që të jetë, mendoj se tani ka më shumë mirëkuptim sesa një muaj më parë”, tha ai.

I pyetur se pse dialogu mes Beogradit dhe Prishtinës po shkon kaq ngadalë dhe vështirë, ai thotë se ka shumë ngurrim nga të dyja palët.

“Kohët e fundit, vëllezërit e mi kosovarë kanë insistuar që Serbia të kërkojë falje para se të fillojnë seriozisht të flasin se si të arrihet paqja përfundimtare e vulosur me njohje reciproke. Kjo është e pamundur për miqtë e mi serbë dhe mendoj se ata kanë të drejtë, sepse një ndryshim kaq i madh nga lufta e përgjakshme në paqen përfundimtare nuk mund të ndodhë pa një proces të plotë, të dhimbshëm dhe të durueshëm të dialogut. Askush nuk mund të harrojë se si u kthyen në histori këto faqe të gjata të djegura. Asnjë krahasim nuk është i përsosur, por mendoj se nuk ka shembull më të mirë se Gjermania, e cila kërkoi falje nga Franca vetëm në vitin 1970 përmes gjunjëzimit të Varshavës ndaj kancelarit Willy Brandt. Ndërkohë në 25 vite të gjata janë bërë shumë hapa në ndërtimin e besimit.

I pyetur se ku e sheh të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor në 10-15 vjet, ai thotë se nuk është aq i guximshëm sa të parashikojë Ballkanin, por shpreh shpresën se më e mira nuk ka ardhur ende.